Internetverslaving: wanneer je niet zonder kan

Internetverslaving
Check je tijdens het eten Facebook posts, raak je geïrriteerd als iemand te laat reageert via What’s app of schiet je in de stress wanneer er geen internet in de buurt is? Ben jij verslaafd aan je beeldscherm(pje), of beter gezegd; heb jij een internetverslaving?

Wanneer ben je verslaafd aan internet?

Het overgrote deel van de Nederlanders ouder dan 15 jaar surft weleens op het net. De één doet dat vaker dan de ander, maar sommigen kunnen niet zonder. Met een internetverslaving ben je niet letterlijk verslaafd aan het internet, maar verslaafd aan het gebruik van internet. Je gebruikt internet niet voor je plezier of als noodzaak, maar vanuit een ongezonde behoefte. Je bent continu met internet bezig en verwaarloost hierdoor alle andere activiteiten. Je kunt je niet losmaken van je beeldscherm(pje) al weet je dat het problemen oplevert voor je nachtrust, werk en relatie. Je wordt zelfs onrustig of agressief als er even geen internet in de buurt is.

Slecht voor je gezondheid

Net als iedere andere verslaving heeft een internetverslaving nadelige gevolgen voor je omgeving en gezondheid. Sociale contacten en werk en/of studie kunnen er flink onder leiden. Maar ook je gezondheid. Wat begint met geïrriteerde ogen of een onschuldige hoofdpijn kan later leiden tot slapeloze nachten, angsten en depressies.

Test jezelf

Ben jij benieuwd of jij verslaafd bent aan het internet? Doe deze snelle zelftest ‘Verslaafd aan het internet‘ en kom er direct achter!

Neem contact op

Denk jij dat je kampt met een (beginnende) internetverslaving of ken je iemand in jouw omgeving die dit heeft? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan. Dokter Bosman heeft een team van specialisten die graag samen met jou een oplossing vinden.

 

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 28 april 2016