Invloed licht- en bewegingstherapie bij ADHD

ADHD therapie

Er gaat een Europese studie van start naar de invloed van licht- en bewegingstherapie op de stemmingswisselingen van en overgewicht bij mensen met ADHD.

Invloed ADHD op stemming en gewicht

Het is bekend dat ADHD invloed kan hebben op de stemming, maar ook het gewicht van mensen. Er wordt gedacht dat dit komt door een samenspel van een verstoord waak-slaapritme. Hierdoor kunnen stemmingswisselingen voorkomen en mensen met ADHD meer eten ‘s nachts. Licht- en bewegingstherapie kunnen een positieve invloed hebben op het gewicht en stemming. Als dit succesvol blijkt als therapie bij mensen met ADHD, kan dit dienen als aanvullende behandeling.

Het onderzoek

De Europese studie gaat van start onder de naam PROUD, en wordt uitgevoerd door Radboudumc en Karakter. Hierbij wordt onderzocht of het licht- en bewegingstherapie effectief is bij stemmingswisselingen en overgewicht bij mensen met ADHD, maar ook op het ontstaan van deze factoren. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder mensen tussen de 14 en 45 jaar. Deze worden verdeeld in drie groepen, een groep die lichttherapie ontvangt, een groep die bewegingstherapie ontvangt en een groep die gebruikelijke therapie ontvangt. De uitkomsten van het onderzoek zijn naar verwachting medio 2020 beschikbaar. Het doel van het onderzoek is de behandeling van ADHD te verbeteren.

Wat is ADHD?

ADHD is een diagnose op basis van een combinatie van gedragskenmerken, die meestal naar voren komen in de kindertijd. ADHD is een gedragsstoornis waarbij je problemen ervaart bij het concentreren, het vasthouden van aandacht en het beheersen van gedrag. Soms treden de kenmerken pas op latere leeftijd zodanig op de voorgrond dat ze herkend worden. Deze aandoening komt bij vier tot vijf procent van de kinderen voor en bij drie tot vier procent van de volwassenen.

Op latere leeftijd wordt de ADHD vaak minder. Toch blijven 6 op de 10 mensen er last van houden. Er zijn dus ook veel volwassenen met ADHD. Een goede begeleiding en behandeling kan het gedrag dat met ADHD gepaard gaat, normaliseren. ADHD wordt vaker gediagnosticeerd bij jongens dan bij meisjes.

Test jezelf

Vele volwassenen lijden aan aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit (ADHD), maar zijn zich daarvan niet bewust. De vragenlijst in onze snelle zelftest is een beginpunt om voor jezelf een beeld te scheppen of jouw keuzes aansluiten bij tekenen of symptomen van ADHD.

Contact

Heb je een vermoeden dat jij ADHD hebt? Wil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: GGZNieuws

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 17 april 2019