Kind met autisme of ADHD? 10 Sinterklaastips

kind met autisme of adhd

foto ANP Koen van Weel

Sinterklaas is weer in het het land. Een groot kinderfeest, maar niet voor álle kinderen het hoogtepunt van het jaar. Voor veel kinderen met autisme en ADHD betekent het feest vooral veel drukte en onvoorspelbaarheid.

Kind met autisme of ADHD

Hoe houd je het óók voor hen gezellig? De meeste kinderen met diagnoses als autisme, ADHD genieten wel van Sinterklaas. Het is belangrijk om als omgeving rekening te houden met hun gevoeligheid voor prikkels en behoefte aan structuur. Een persoonlijke aanpak daar gaat het om. Julie Wevers van Balans zet 10 tips op een rij. 

Tips voor een stressvrije Sinterklaas

Tip 1

Verstop de folders van de speelgoedketens die in de brievenbus vallen. Geef ze op een geschikt moment aan je kind, liefst zo laat mogelijk.

Tip 2

Overweeg om het Sinterklaasgeheim te onthullen. Dat kan voor problemen zorgen met leeftijdsgenootjes die het geheim nog niet kennen. Als je denkt dat jouw kind er veel rust door krijgt, is het misschien toch de moeite waard. Sommige kinderen worden heel angstig of onrustig van het idee dat Sinterklaas ’s nachts over het dak loopt. Of dat Pieten elk moment door de schoorsteen naar binnen kunnen komen.

Tip 3

Maak vooraf samen met je kind een ‘Sinterklaasdraaiboek’. Houd je consequent aan deze planning. Gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren.

Tip 4

Wees concreet. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Straks gaan we naar de intocht’, maar noem het tijdstip. Zeg ook niet we strooien wat in een of andere hoek. Zeg welke hoek.

Tip 5

Laat je kind zo min mogelijk Sinterklaasprogramma’s zien op de televisie of op bijvoorbeeld een tablet. Het wordt op school, op straat en in winkels al genoeg met het feest geconfronteerd.

Tip 6

Laat je kind niet meer dan twee à drie artikelen op zijn verlanglijstje zetten. Sommige kinderen zetten wel heel veel dingen op het lijstje. En als Sinterklaas dan komt valt het resultaat vaak zwaar tegen. Anderen vinden het al heel moeilijk om drie dingen te kiezen.

Tip 7

Koop vooraf samen met je kind de cadeautjes en pak ze ook samen in. Laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn van mij. Indien het Sinterklaasgeheim nog niet is onthuld, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Sinterklaas heeft gebeld en hij heeft mij aangeraden om alvast zelf de cadeautjes te gaan kopen, omdat hij denkt dat jij dat prettiger vindt.’

Tip: 8

Beperk het schoenzetten tot één à twee keer. Koop het schoencadeautje vooraf samen. Ook hiervoor geldt dat als het Sinterklaasgeheim nog niet is onthuld zeg dan iets soortgelijks als bij tip 7.

Tip 9

Vraag aan school of je kind zich aan het feest mag onttrekken als het hem teveel wordt. Het is fijn voor je kind als school vooraf een rustige plek aanwijst waar het dan heen kan gaan. Vraag of het daar gewoon zijn snoep en zijn cadeau kan krijgen. Denk je dat jouw kind echt beter thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt op school, vraag dan verlof aan.

Tip 10

Laat je kind weten dat Sinterklaas op 6 december ook weer weggaat. Neem dat moment ook duidelijk vooraf op in de planning.

Belangrijk om in gedachten te houden. Geen enkel kind met ADHD of autisme is hetzelfde. Kijk wat jouw kind nodig heeft.

 

Bron: balansdigitaal.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 20 november 2017