Kinderen met ADHD baat bij therapiehond

Kinderen met ADHD

Een therapiehond kan kinderen met ADHD helpen op het gebied van sociale vaardigheden en concentratie, dit blijkt uit nieuw onderzoek. Kinderen die behandeld worden met een therapiehond, blijken betere sociale vaardigheden te ontwikkelen en ook oplettender zijn.

De invloed van dieren op geestelijke gezondheid

Er zijn verschillende onderzoeken naar het effect van behandeling met dieren uitgevoerd. Het resultaat van deze onderzoeken laat zien dat dieren kunnen helpen bij aandacht verbetering en een vermindering van gedragsproblemen. Ook kan het helpen bij omgaan met stress en het verbeteren van de cognitieve functie.

Onderzoek

In dit onderzoek werd gekeken of een behandeling met dieren ADHD bij kinderen kan verminderen. Het onderzoek is uitgevoerd onder kinderen van 7 tot en met 9 jaar met ADHD. Echter, deze kinderen waren niet eerder met medicatie behandeld. De kinderen werden willekeurig opgesplitst in twee groepen. Een groep kreeg standaard psychosociale behandelingen, en een groep psychosociale behandelingen aangevuld met een gecertificeerde therapiehond.

Kinderen met ADHD

De behandelingen aangevuld met een therapiehond blijken effectief in het verbeteren van de sociale vaardigheden. Maar ook bij het verbeteren van de concentratie van kinderen met ADHD. Het duurt gemiddeld 8 weken voordat deze verschillen opgemerkt worden. Echter, bij standaard psychosociale behandelingen worden er vergelijkbare resultaten opgemerkt over een langere tijdsperiode. Deze tijdsperiode bedraagt gemiddeld 12 weken. Ook werd er bij kinderen met een therapiehond minder probleemgedrag geconstateerd in de loop van tijd. Er waren geen merkbare verschillen in andere ADHD kenmerken te zien, zoals impulsiviteit en hyperactiviteit.

Contact

Heb je een vermoeden dat je kind ADHD heeft? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26  of mail ons.

Bron: Sciencedaily

Meer over: ADHD, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 21 augustus 2018