Mensen die chocolade eten minder last van depressieve symptomen

chocolade en depressie

Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety

Het onderzoek

In dit onderzoek wordt het verband tussen het nuttigen van verschillende soorten chocolade en stemmingsstoornissen onderzocht. De onderzoekers werkten samen met de Universiteit van Calgary en Alberta Health Services Canada. Hierbij werden de gegevens van meer dan 13.500 volwassenen van de US National Health and Nutrition Examination Survey beoordeeld. De chocoladeconsumptie van de deelnemers werden beoordeeld aan de hand van de antwoorden in de enquête, die depressieve symptomen beoordeelt.

Hierbij werd ook rekening gehouden met onder andere lengte, gewicht, burgerlijke staat, etniciteit, opleiding, gezinsinkomen, lichamelijke activiteit, roken en chronische gezondheidsproblemen. Door deze factoren uit te sluiten en mee te nemen, meet het onderzoek alleen het effect van chocolade op depressiviteit. Het onderzoek laat zien dat personen die binnen twee periodes van 24 uur donkere chocolade hadden gegeten 70 procent minder kans hebben op klinisch relevante depressieve symptomen dan mensen die helemaal geen chocolade hebben gegeten.

Verband tussen chocolade en depressiviteit?

25 procent van de mensen die chocola eten, in welke vorm dan ook, hebben ook minder kans op symptomen van depressie dan degenen die helemaal geen chocola eten. Er bleek echter geen verband tussen consumptie van niet-donkere chocolade en klinisch relevante depressieve symptomen. Deze studie levert bewijs dat consumptie van chocolade, specifiek pure chocolade, gerelateerd is aan een verminderde kans op klinisch relevante symptomen. Verder onderzoek is nodig om oorzakelijk verband vast te stellen. Het kan namelijk ook zo zijn dat depressie ervoor zorgt dat mensen hun interesse in het eten van chocolade verliezen, of er kunnen andere factoren zijn die hieraan bijdragen. Mocht er een oorzakelijk verband gevonden worden kan dit verder onderzocht worden voor preventie en behandeling van depressie.

Stemmingsverbeteraar

Chocolade heeft stemmingsverbeterende eigenschappen. Het bevat een aantal psychoactieve ingrediënten die een gevoel van euforie veroorzaken en de gemoedstoestand van mensen reguleert. Experimenteel bewijs suggereert ook dat stemmingsverbeteringen alleen plaatsvinden wanneer de chocolade als aangenaam of smakelijk te eten wordt ervaren. Dit suggereert dat de ervaring van het eten van chocolade ook een belangrijke factor is, niet alleen de aanwezige ingrediënten. Donkere chocolade heeft hiernaast nog een hoge concentratie anti-oxiderende stoffen die een remmende werking hebben op ontstekingen, die op hun beurt weer een rol kunnen spelen bij depressie.

Contact

Heb je een acute hulpvraag? Ga dan naar je huisarts of je behandelaar. Heb je last van depressieve gevoelens en zoek je hulp, bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: UCL

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 7 augustus 2019