Met één sessie EMDR kunnen trauma’s worden genezen

Een snelle en effectieve behandeling lukt nog niet goed bij depressies, burn-outs en fobieën. Maar bij een post-traumatische stress stoornis (PTSS) is er sprake van een doorbraak. Met de EMDR-therapie worden trauma’s snel en bewezen effectief behandeld, zo meldt de Volkskrant in een interview met psycholoog Ad de Jongh.

Wetenschappelijk bewezen

De afgelopen 10 jaar is aangetoond dat EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) een van de snelste en effectiefste therapieën tegen PTSS. Tijdens de EMDR sessie moet de patiënt tijdens het ophalen van nare herinneringen snelle handbewegingen van een therapeut volgen met de ogen. Het wetenschappelijk bewijs van de werking van deze ‘oogbewegingstehrapie’ is ook al aangetoond .

Wat is EMDR?

Bij EMDR draait om het belasten van het werkgeheugen. Het werkgeheugen kan maar één ding tegelijk. Wanneer je bij het denken aan de traumatische gebeurtenis ook de snelle handbewegingen van de therapeut moet volgen wordt het werkgeheugen overbelast. Met als gevolg dat de traumatische herinnering vager wordt en daarmee minder emotioneel. Inmiddels is duidelijk dat hoe zwaarder je het werkgeheugen belast, des te sneller je een herinnering kunt afzwakken. Tegenwoordig laat men cliënten bij het terughalen van hun traumatische herinnering rekenen, spellen, praten en stappen zetten. Dat is EMDR 2.0. Dan zie je al na vijf minuten positieve resultaten.

Vroeger vooral praten

Voor de komst van EMDR draaiden het bij therapieën om praten. Er waren wel veertig sessies nodig om enkelvoudige PTSS te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Het ging ook om de band tussen behandelaar en patiënt. EMDR staat daar haaks op. De patiënt hoeft de behandelaar niet eens te kennen,

Nu worden met minder dan tien EMDR-sessies 70 procent van de mensen met PTSS genezen, ook als het om zware gevallen gaat als langdurig seksueel misbruik. En bij nog eens 20 procent nemen de klachten af. Slechts 10 procent reageert niet.

Contact

Heb je zelf last van een trauma. Dokter Bosman heeft verschillende behandelaren die deze therapie gebruiken voor het behandelen van PTSS. Bel 088 226 76 26.

Bron en uitgebreid artikel : volkskrant.nl

Meer over: Trauma
Bijgewerkt: 7 januari 2020