Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Het is best moeilijk om psychische klachten te omschrijven. Meestal sta je niet stil bij jouw eigen gedachten of kan je het gevoel niet plaatsen. Klachten die je vroeg of laat wel zult herkennen zijn pijn, verdriet, somberheid, vermoeidheid of stress. Het is niet noodzakelijk dat je last hebt van een van de bovenstaande gevoelens. Vaak zijn het ook algemenere vragen die voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, je werk, je leven of de liefde. Veel mensen lopen vast tijdens een nieuwe levensfase, of ze weten even niet meer hoe ze het leven moeten vormgeven. Ook tijdens deze momenten biedt een psycholoog hulp.

Het is niet erg als je zelf niet weet wat er precies aan de hand is. Het blijft immers de taak van de psycholoog om hier samen met jou een oplossing voor te vinden. Jij legt uit wat er aan de hand is en de psycholoog kijkt op welke manier dit verholpen kan worden. Er zijn geen klachten of vragen die wij raar, aanstellerig of dom vinden. Twijfel daarom nooit om contact met ons op te nemen.

De psychologen van Dokter Bosman houden tijdens een behandeling rekening met jouw wensen, behoeften en jouw situatie. Als je na het eerste gesprek een goed gevoel over de behandeling en de behandelaar hebt, kan je het behandeltraject starten.

Wanneer moet ik een afspraak maken met een psycholoog?
Hoe eerder je een afspraak met ons maakt, hoe beter. Meestal zijn klachten eenvoudiger te behandelen als je snel hulp zoekt. Veel mensen denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen of dat de problemen vanzelf weer overgaan. Helaas worden de meeste problemen in de loop van de tijd erger of complexer waardoor ook het herstel langer zal duren.
Je hebt nu een grote stap genomen, door op internet te gaan zoeken naar informatie over een psychologische behandeling. Het is goed dat je jouw gevoelens serieus neemt en je je realiseert dat je het niet alleen kunt oplossen. Door contact met ons op te nemen, zet je de laatste stap in de juiste richting.

Ik heb een afspraak gemaakt, en nu?
Tijdens het eerste gesprek wordt er gekeken hoe en op welke manier Dokter Bosman jou de beste zorg kan bieden. Als je na het eerste gesprek een goed gevoel hebt over de behandeling en de behandelaar kan je besluiten om het behandeltraject te starten. De duur van de behandeling is afhankelijk van jouw klachten en situatie. Voordat het behandeltraject zal starten, wordt er altijd in overleg met jou besproken hoeveel tijd de behandeling in beslag zal nemen. Zo heb je een indicatie van de duur en frequentie van de behandeling.

Wat kan ik verwachten van een behandeling?
Bij de meeste mensen zijn de klachten na een behandeling verdwenen. Soms zijn de klachten niet helemaal weg, maar kan je ermee omgaan om er zo min mogelijk hinder van te ondervinden. Mensen voelen zich na een behandeling een stuk beter. Het zelfvertrouwen neemt toe waardoor ook de kijk op het probleem en het leven in het algemeen positief verandert. Je moet je wel realiseren dat jij voor deze resultaten moet zorgen, motivatie en inzet om aan jezelf te werken zijn van belang.

Meer over: Ggz, Volwassenen
Bijgewerkt: 26 augustus 2015