Mogelijk meer kans op bewegingsstoornis door ADHD

Mensen met ADHD hebben een verhoogde kans op Parkinson of andere gerelateerde bewegingsstoornissen. Deze kans is nog groter voor mensen met ADHD die hiervoor medicatie nemen, dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Utah. Echter, pas op met met het trekken van overhaaste conclusies.

Het onderzoek

Wetenschappers aan de Universiteit van Utah hebben dit verband gevonden in een groep van bijna 200.000 Amerikanen die gevolgd werden over een periode van meer dan twintig jaar. De mensen in deze groep met ADHD, kregen voor hun vijftigste ruim twee keer zo vaak Parkinson of een andere gerelateerde bewegingsstoornis als de mensen in deze groep zonder ADHD. Het gedeelte van mensen met ADHD, die hiervoor medicatie namen, hadden zelfs een verhoogde kans van 8x zo groot als de mensen zonder ADHD.

Een korreltje zout

Alhoewel de resultaten belangwekkend lijken, moet dit resultaat wel met een korreltje zout genomen worden, legt Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Utrecht, uit. Het is belangrijk om mee te nemen dat het aantal mensen die gediagnosticeerd werden met een bewegingsstoornis, bestaat uit tientallen ziektegevallen. Het risico op Parkinson is al heel klein (per tienduizend mensen met ADHD zijn er vijf gediagnosticeerde gevallen) en daarom is de onzekerheidsmarge van dit resultaat groot. Het is dan ook geen reden om de medicatie achterwege te laten, vindt Durston. Zeker als je kijkt naar het aantal kinderen en volwassenen met ADHD, die baat bij deze medicijnen hebben.

Andere verklaringen

Er kunnen ook andere verklaringen zijn voor deze verhoogde kans op Parkinson of andere bewegingsstoornissen bij ADHD-medicatie gebruikers. Mensen die gebruik maken van ADHD-medicatie hebben vaak een ergere vorm van ADHD. Dit kan erop wijzen dat hun hersenen meer verschillen van dat van andere mensen, en dat hierdoor de kans op een bewegingsstoornis als Parkinson toeneemt.

Relatie tussen dopamine, ADHD en Parkinson

In Nederland zijn er naar schatting 300 tot 500 duizend mensen met ADHD. De oorzaak hiervan is niet helemaal bekend. Echter, er zijn wel symptomen dat er iets misgaat met de regulatie van dopamine in het lichaam. Dopamine is een stof in de hersenen, die ook verantwoordelijk is voor de ziekte van Parkinson. Hierdoor zou er een relatie tussen Parkinson, ADHD en ADHD-medicatie, kunnen zijn volgens Bas Bloem, Parkinsonexpert en hoogleraar bewegingsstoornis aan het Radboud UMC.

Contact

Heb je een vermoeden dat jij of je kind ADHD heeft? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Volkskrant

Meer over: ADHD, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 31 oktober 2018