Omgaan met een depressieve werknemer

depressie bij werknemer

Depressie bij een werknemer herkennen kan heel lastig zijn. Zo doen veel mensen met een depressie buitenshuis erg hun best om hun sombere stemming niet te tonen. Echter kost dat veel energie en als werkgever is het daarom mogelijk om op een gegeven moment toch gedragsveranderingen waar te nemen. Zo kan de werknemer minder plezier uiten, een slechtere concentratie hebben, te laat komen, weinig initiatief tonen, afvallen in korte tijd en zich vaker ziek melden. Dit zijn enkele symptomen die voor kunnen komen bij een depressieve werknemer. Maar hoe ga je om met een depressieve werknemer? Hier lees je enkele tips.

Tip 1: Verwacht niet teveel van de werknemer

Mensen met een depressie ervaren weinig plezier en zijn vermoeider. Hierdoor is het aannemelijk dat de werknemer minder zal presteren op het werk dan dat hij normaal doet. Verwacht niet teveel van de werknemer en probeer de druk niet te verhogen, waarschijnlijk werkt dit alleen maar averechts en zal de werknemer zich nog somberder gaan voelen en minder goed presteren. 

Tip 2: Accepteer de depressieve werknemer

Weet dat depressie een ziekte is waar mensen niet zomaar vanaf komen. Accepteer dat en accepteer waarom de werknemer zich anders gedraagt. Hij is zichzelf niet, maar na de depressie zal de oude werknemer weer terug komen.

Tip 3: Veroordeel de werknemer niet, maar luister

Depressieve mensen hebben last van sombere en negatieve gedachten, hier schamen ze zich vaak voor. Wanneer de werknemer een gesprek met je aan gaat over zijn of haar gedachten, veroordeel deze dan niet, maar luister ernaar. Vraag door en wees geïnteresseerd, zodat de werknemer zich vertrouwd voelt. 

Tip 4: Zorg voor een professional in de organisatie

Zorg voor een professional in de organisatie waar de depressieve werknemer mee kan praten, bijvoorbeeld een psycholoog. Deze kan hem of haar tips geven hoe om te gaan met de sombere stemming en hoe problemen en moeilijkheden in het werk kunnen worden opgevangen.

Tip 5: Zorg voor goede communicatie

Zorg voor een goede communicatie tussen de werknemers en ook tussen de werknemer en werkgever. Een goede interne communicatie voorkomt misverstanden en akkefietjes. Dit kan voor stress zorgen en juist de depressieve werknemer moet zo min mogelijk stress ervaren voor een goed herstel.

Wanneer de depressieve werknemer goede hulp krijgt, wordt de depressie vaak genezen. Neem contact op met Dokter Bosman voor meer informatie hoe om te gaan met depressieve werknemers.

Meer vragen? Maak een afspraak bij Werk van Dokter Bosman!

Heeft dit artikel je aan het denken gezet, maar heb je toch nog vragen? Als je twijfelt over wat in jouw geval de beste aanpak is en graag meer wilt weten hoe je moet omgaan met depressieve werknemers, staan de professionals van Dokter Bosman graag voor je klaar. Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 20 januari 2016