Online special NOS op 3: Ervaar zelf hoe een depressie kan voelen

Drie op de tien jongeren voelen zich depressief. Voor hun omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen wat depressiviteit is en wat het met iemand doet. In de online special Ik zie jij wat jij niet ziet van NOS op 3 vertellen zes jonge mensen hoe alledaagse situaties voor hen grote obstakels zijn. In de special kruip je een dag in hun hoofd. Door interactieve ervaringen krijg je inzicht in hoe depressiviteit kan voelen.

Invoelbaar maken

Door te ‘scrollen’ door de special, zie, hoor en lees je hoe een dag uit het leven van de geïnterviewde jongeren eruitziet. Ook kun je in een video, waarin de hoofdpersoon boodschappen gaat doen, de zogenoemde ‘depressiemodus’ aan of uit zetten. Zo kun je zelf ervaren hoe het voor een depressief persoon voelt om naar buiten te moeten.

Verder maakt de special invoelbaar hoe lastig het contact met vrienden en familie kan zijn en hoe sociale media soms stress kunnen aanjagen. Aan het einde van de special vertellen de jongeren hoe zij uiteindelijk hulp hebben gezocht en of ze van hun depressie zijn afgekomen of nog onder behandeling zijn.

NOS op 3 heeft voor de special gesproken met verschillende jongeren die een depressie hebben (gehad). Van zes van hen is het verhaal vastgelegd in interviews. Daarnaast heeft de redactie diverse specialisten geraadpleegd, onder wie Yvonne Stikkelbroek (psychotherapeut van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in depressies bij jongeren), alsook het CBS en het EenVandaag Jongerenpanel.

Onderzoek Dokter Bosman

Meer dan 20 procent van de 17-jarigen aangeeft vaak last te hebben van sombere gevoelens. Dit blijkt uit onderzoek van Dokter Bosman dat gehouden werd onder meer dan 1052 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Meisjes voelen zich vaker down dan jongens. 80 procent van de zeventienjarige meisjes is regelmatig in mineurstemming ten opzichte van 62 procent van de jongens.Van alle jongeren ervaren 16-jarigen de meeste paniekaanvallen, 35 procent heeft hier regelmatig last van. Tegen 19 procent van de 12-jarigen.

Maak depressie bespreekbaar

Het is belangrijk dat het hebben van depressie bespreekbaar te maken. Iedereen voelt zich wel eens somber of down. Zo’n sombere bui kan allerlei oorzaken hebben. Meestal verdwijnt die sombere bui vanzelf. Tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Heb je last van sombere gevoelens? En belemmert dat je in je dagelijks functioneren? Dan is er wat anders aan de hand. Dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Kom in actie. Het is belangrijk om hulp te zoeken.

Bron: persbericht

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 26 juni 2018