Helpt Instagram bij het opsporen van depressie?

Opsporen van depressie

Volgens wetenschappers van Harvard University en de University of Vermont kunnen tekenen van depressie worden waargenomen in foto’s van Instagram-gebruikers. Dat melden ze althans in een onderzoek waarbij ze in totaal meer dan 43.000 Instagramfoto’s inspecteerden.

Onderzoek opsporen van depressie

Voor het onderzoek maakten de wetenschapper gebruik van Amazon’s Mechanical Turk (MTurk) crowdwork platform. Hieruit werden 166 deelnemers geworven die hun Instagram-data beschikbaar stelden. 71 proefpersonen hadden al de diagnose depressie of verschijnselen daarvan. Deze doelgroep werd geselecteerd op basis van de vragenlijst CES-D (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale). Vervolgens lieten de onderzoekers hier algoritmen op los. Op basis hiervan werd gezocht naar signalen die mogelijk duiden op een depressie.

Uitkomsten onderzoek

Volgens vaktitel ICT & Health kwamen onderzoekers tot enkele interessante uitkomsten. Zo plaatsen mensen met een depressie eerder foto’s met donkere tinten en ook plaatsen zij vaker foto’s. Verder maakt deze doelgroep relatief weinig gebruik van filters. Een uitzondering was het gebruik van de Inkwell-filter die foto’s zwarter en witter kan maken. Daarnaast zijn mensen met een depressie minder geneigd hun gezichten te laten zien op foto’s. Verder hebben zij bovengemiddeld meer comments, maar minder likes, op hun foto’s.

Algoritmen bij opsporen van depressie

Hoewel het onderzoek enkele nieuwe inzichten verschaft vinden de wetenschappers het nog wel te vroeg om Instagram in te zetten als medisch gevalideerde diagnose tool. Immers, een diagnose depressie stellen is onmogelijk op afstand en belangrijker nog: foto’s moeten altijd in de juiste context worden geplaatst en lang niet alle foto’s benaderen de realiteit c.q. vertellen iets over de mentale gezondheid van degene die de foto plaatst. Wel wordt er door de onderzoekers opgemerkt dat het gebruik van algoritmen een belangrijke rol kan spelen bij het online opsporen van depressies, maar hiervoor moet eerst nog meer onderzoek gedaan worden.

Bron: Zorgvisie

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 16 augustus 2017