Persoonlijkheidsstoornis bij jongeren te weinig onderkend

persoonlijkheidsstoornis

Psychologen aarzelen om een persoonlijkheidsstoornis vast te stellen bij jongeren, waardoor zij daarvoor ook niet behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Angst voor een stigma

Bij professionals lijkt een weerstand te bestaan om een persoonlijkheidsstoornis bij jongeren te diagnosticeren. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 9% van de ondervraagden  een persoonlijkheidsstoornis bij volwassenen stelt.De totale steekproef bestond uit 367 psychologen. Angst voor stigma en het idee dat dit niet is toegestaan zijn hier belangrijke redenen voor.

Het blijkt dat jongeren met persoonlijkheidspathologie een hoge ziektelast ervaren. Dit is vergelijkbaar met jongeren met persoonlijkheidsstoornissen. De behandeling voor jongeren met borderline symptomen die Laurenssen onderzocht, lijkt veelbelovend. Zij concludeert daaruit dat vroeg herkennen van symptomen van deze aandoening en vroeginterventie essentieel zijn.  Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat jongeren optimale zorg ontvangen.

Evidence based onderzoek

In het onderzoek werd de effectiviteit van Mentalization-Based Treatment vergeleken met een op maat gemaakte behandeling voor jongeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Beide behandelingen lieten goede resultaten zien na achttien maanden follow-up. Er waren na die maanden echter geen significante verschillen tussen beide behandelingen. Dit is in lijn met het idee dat goed gespecificeerde, gestructureerde behandelingen voor borderline persoonlijkheidsstoornis even effectief zijn. Onafhankelijk van hun theoretische achtergrond.

Generalistische zorg

Dit versterkt het idee dat deels generalistische zorg kan worden geboden en deels specialistische zorg om behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis toegankelijker te maken.

Persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een gezonde persoonlijkheid is in staat zijn of haar gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de situatie. Van een persoonlijkheidsstoornis is sprake als iemand extreme variaties van ‘gewone’ karaktertrekken vertoont. Hij kan zich daarom niet meer goed aanpassen aan de omgeving.

Iemand is bijvoorbeeld extreem jaloers, extreem verlegen, extreem perfectionistisch of extreem gevoelig voor kritiek. Hij ervaart daardoor allerlei problemen in het dagelijks leven. De diagnose kan alleen gesteld worden door een professional. Bij Dokter Bosman kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of bel 088 226 76 26.

Bron: vu.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 18 december 2017