Beste preventie tegen terugkerende depressie is combinatie praten en pillen

depressie

De beste manier om te voorkomen dat patiënten met terugkerende depressies opnieuw in een depressie belanden is het slikken van een antidepressivum in combinatie met gesprekstherapie. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het slikken van alleen antidepressiva het beste werkte.

Verkleinen kans terugkerende depressie

Dit blijkt uit een studie van onder meer het AMC, Rijksuniversiteit Groningen, de VU en RadboudMC, die is gepubliceerd in Lancet Psychiatry. Het is het eerste onderzoek naar de effectiviteit van drie verschillende manieren om de kans op een derde, vierde of vijfde depressie te verkleinen. Die manieren zijn: alleen medicijnen slikken, medicijnen slikken in combinatie met preventieve gesprekstherapie of medicijnen begeleid afbouwen in combinatie met preventieve gesprekstherapie.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Hoopgevend onderzoek

De onderzoekers bekeken drie methoden onder 289 deelnemers: het slikken van antidepressiva, preventieve cognitieve therapie terwijl de medicijnen worden afgebouwd en de combinatie therapie en het blijven slikken van medicijnen. Dat laatste levert 41 procent minder kans op een terugval op dan bij het slikken van medicijnen alleen. De gesprekstherapie bestaat uit acht sessies en moet onder meer negatieve gedachtenpatronen doorbreken.

Nog een opvallende conclusie

De Volkskrant schrijft dat dit het eerste onderzoek is naar de effectiviteit van drie verschillende manieren om de kans op een derde of volgende depressie te verkleinen. Patiënten die medicijnen en gesprekstherapie krijgen, hebben een kans van 43 procent om opnieuw in een depressie te belanden. Bij de andere twee methoden hebben patiënten dus een nog grotere kans op een terugval.

Een andere opvallende conclusie is dat gesprekstherapie in combinatie met het afbouwen van medicijnen even effectief is als het slikken van medicijnen alleen. Dat is volgens deskundigen goed nieuws, want patiënten lijken dus niet aangewezen op antidepressiva.

Claudi Bockting

Hoofdonderzoeker Claudi Bockting zegt in de Volkskrant dat in de praktijk blijkt dat veel mensen het niet volhouden om jaar in jaar uit deze medicijnen te slikken.Dat er een alternatief voor antidepressiva is, juicht Claudi Bockting (AMC) ook toe. ‘Omdat de praktijk laat zien dat de meeste mensen het niet volhouden om jaar in jaar uit antidepressiva te slikken. Binnen twee jaar is 74 procent van de patiënten helemaal gestopt, onregelmatig gaan slikken of overgestapt op een te lage dosis.’

Dat de combinatie van pillen en praten, eenmaal hersteld van een depressie, de beste preventie biedt, was voor Bockting zelf ook een verrassing. ‘Er was nooit onderzoek naar gedaan. We zijn deze variant gaan onderzoeken omdat patiënten uit eerdere studies daar nieuwsgierig naar waren. Wij, als onderzoekers, hadden er geen hoge verwachtingen van.’Een vermoeden van een depressie en dan?

Contact

Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Er zijn dan verschillende therapievormen mogelijk. Cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en interpersoonlijke therapie zijn bijvoorbeeld opties bij een depressie. Bij Dokter Bosman kiezen we hoe dan ook voor een persoonlijke aanpak. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nos.nl, volkskrant, the Lancet Psychiatry

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 10 april 2018