Prikkelarm Sinterklaasfeest met autisme en ADHD


Sinterklaas is weer in Nederland. Waar dit voor veel kinderen een groot feest is, is het voor sommige kinderen een lastige tijd. Kinderen met autisme en ADHD hebben last van het wegvallen van de vaste structuur, onvoorspelbaarheden en uitputting. Hoe ga je hier als ouder mee om? Wij geven je vier tips om het meeste uit het sinterklaasfeest te halen.

Verlanglijstjes en bezoekjes van Sint en Piet

De weken rond Sinterklaas zijn voor veel kinderen een reeks van hoogtepunten, na de intocht komt het zetten van de schoen, verlanglijstjes maken, en vele bezoekjes van Sint en Piet. Voor kinderen met autisme en ADHD is deze tijd heel intensief, het kost veel energie om alle prikkels, onvoorspelbaarheden maar ook verwachtingen te verwerken. Als jou kind ADHD of autisme heeft, kan je als ouder gebruik maken van deze tips om het sinterklaasfeest zo leuk mogelijk te maken en houden voor je kind.

Vier tips voor prikkelarm Sinterklaasfeest met ADHD of autisme

Tip 1:  Maak een sinterklaasplanning met je kind

Maak een duidelijke planning over wat je wanneer gaat doen met sinterklaas. Neem alles hierin op: schoolactiviteiten, wat je thuis gaat doen, maar ook wat er wanneer op TV gekeken mag worden, en houd je hier ook echt aan. Indien nodig kan je de planning visualiseren.

Tip 2: Maak samen met je kind een kort verlanglijstje

Maak een verlanglijstje met twee à drie artikelen op het verlanglijstje. Sommige kinderen zetten heel veel cadeautjes op hun verlanglijst en dan valt het resultaat soms tegen. Andere kinderen vinden het al moeilijk om drie cadeautjes te verzinnen.

Tip 3: Ga samen met je kind cadeaus kopen en pak ze samen in

Zo kan je kind ook zelf het inpakpapier kiezen, dan weet het ook welke pakjes voor hem zijn. Wanneer het sinterklaasgeheim nog niet onthuld is, kan je vertellen dat Sinterklaas vroeg om wat hulp bij het halen van cadeautjes.

Tip 4: Overleg met school of je kind het feest mag verlaten als het hem te druk wordt

Het is fijn om hierbij te overleggen of er een rustige plek is waar het dan heen kan gaan, waar het zijn snoep of cadeau kan krijgen. Als je denkt dat je kind toch echt beter helemaal thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt, overleg dan met school of je verlof aan kan vragen.

Contact

Vermoed je dat je kind ADHD of autisme heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: autisme.nl

Meer over: ADHD, Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 1 december 2021