Prikkelarm winkelen voor mensen met autisme

autisme winkelen

Winkelen kan voor mensen met autisme heel prikkelrijk, stressvol en vermoeiend zijn door alle geluiden, lichten en indrukken. Daarom voert een supermarkt in het Brabantse Sint-Michielsgestel één “prikkelarm” uur in per week. Prikkelarm winkelen is al ingevoerd in verschillende supermarkten in onder andere Ierland en Australië. Het is voor het eerst dat een Nederlandse supermarkt op deze manier rekening houdt met de prikkelgevoeligheid van mensen met autisme.

Gedimde lichten

Het idee voor een prikkelarm uur winkelen ontstond na het lezen van een artikel over een soortgelijk Brits initiatief. Eva Mennes, assistent-bedrijfsleider van het filiaal licht toe. Tijdens dit prikkelarme uur worden de lichten gedempt en gaat de muziek uit. Ik verwacht dat mensen met autisme hier veel baat bij zullen hebben. Veel verschillende ervaringsdeskundigen hebben meegedacht over manieren om de vestiging zo prikkelarm mogelijk te maken. Als de pilot succesvol blijkt, zullen er volgens Mennes dan ook ongetwijfeld meerdere vestigingen volgen.

Gevoelig voor prikkels

Veel mensen staan er niet bij stil dat mensen met autisme én prikkelgevoelige mensen van zoveel verschillende dingen last kunnen hebben wanneer zij boodschappen doen of winkelen. Maar dit zijn niet de enige mensen die last kunnen hebben van een prikkelrijke omgeving zoals een supermarkt. Ook mensen met angststoornissen, een burn-out of hersenletsel kunnen last hebben van de vele prikkels in de omgeving.  Het is nog niet duidelijk wanneer het prikkelarme uur ingevoerd gaat worden, maar voor nu worden de voorbereidingen alvast getroffen.

Contact

Ben jij gevoelig voor prikkels of twijfel je of je autisme hebt? Dan kun je terecht bij het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman. Het Autisme Kenniscentrum kan de diagnose stellen en biedt verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bellen met 088 226 76 26 of mail . De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: Autisme.nl

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 10 september 2018