Psychose voorkomen door omega-3 verzuren?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Melbourne lijkt de kans op het ontstaan van een psychose bij risicogroepen te kunnen worden voorkomen door omega-3 verzuren.

Een onderzoeker toonde tien jaar geleden al aan dat omega-3 vetzuren een eerste psychose bij mensen die risico liepen een jaar uitstelde. De groep mensen met een hoger risico nam 12 weken lang dagelijks een omega-3 supplement.

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3 groep ontwikkelde slechts 10% in de betreffende periode een psychose. In de controlegroep (die geen supplementen slikten) was dit percentage 40%. Omdat het onderzoek is gedaan met slechts 81 deelnemers is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Psychose voorkomen

Ondanks dat het onderzoek laat zien dat de omega-3 vetzuren de kans op een psychotische aandoening aanzienlijk vermindert, is het vooralsnog niet aan te raden om risicogroepen deze vetzuren te laten slikken. Nieuw onderzoek moet in de toekomst uitwijzen wat de exacte werking is. Mensen die de supplementen toch willen nemen lopen echter geen risico omdat omega-3 geen bijwerkingen heeft.

Lees meer informatie via www.nature.com.

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 13 augustus 2015