Rol van piekeren bij gevoeligheid voor depressie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (=UMCG) start een nieuwe studie naar het effect van verschillende therapeutische technieken op herhaaldelijk negatieve gedachten, ofwel piekeren, die een belangrijke rol spelen in de gevoeligheid voor depressieve terugval.

Negatieve gedachten

Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten. Ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Het kan als piekeren ervaren worden. Zij denken herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst en over de wereld.

In een therapie wordt aan deze gedachten gewerkt. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met mindfulness, of juist met het bewerken van de inhoud van de gedachten. Deze technieken werken waarschijnlijk anders en werken niet voor iedereen even goed. Het UMCG MINDCOG onderzoek is er op gericht om te onderzoeken hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden.

Twee therapievormen onderzocht

Er worden twee technieken onderzocht: mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten, het piekeren,  terwijl fantaseren zich meer richt op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht. De MINDCOG-onderzoekers verwachten veel te leren over de gevoeligheid voor depressie en hoe dat het beste te beïnvloeden.

Individuele kenmerken deelnemers

Onderzoeksdeelnemers oefenen met beide technieken, dus met zowel mindfulness als positief fantaseren. Dit maakt het mogelijk om te onderzoeken welke techniek het beste werkt voor wie. Daarom worden ook individuele kenmerken van de deelnemers in kaart gebracht. De onderzoekers hopen hiervan te leren welke persoonskenmerken kunnen voorspellen welke techniek het beste werkt voor wie.

Deelnemers gezocht

Mensen tussen de 18 en 60 jaar die twee of meer depressieve episodes hebben ervaren in de afgelopen tien jaar en momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken kunnen deelnemen aan het onderzoek. Daarnaast wordt er ook gezocht naar deelnemers die nooit eerder depressief zijn geweest. In tijden van (gedeeltelijke) beperkingen door het corona-virus, kunnen alle onderzoeksafspraken online of op veilige afstand uitgevoerd worden.

Meer informatie

Heb je interesse in deelname in dit onderzoek of wil je meer informatie ontvangen? Stuur een e-mail naar mindcog@rug.nl.

Bron: umcg.nl 

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 12 juni 2020