Slaapproblemen vergroten risico op angststoornissen

slaapproblemen

Chronisch slecht slapen vergroot het risico op angststoornissen, depressie en dementie. Maar ook op lichamelijke aandoeningen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Dat blijkt uit onderzoek met gegevens van in totaal 140.000 mensen.

Er werden slaaponderzoeken van de afgelopen 25 jaar verzameld en geanalyseerd om in beeld te brengen hoe Nederland slaapt. Slaapexperts hopen dat met dit inzicht de zorg voor mensen met slaapproblemen beter wordt ingericht.

Uit het onderzoek blijkt dat de duur van onze slaap in Nederland geen probleem is. 90 procent van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. We hebben vooral moeite met inslapen, bijvoorbeeld door smartphone gebruik, medicatie. En we hebben moeite met wakker worden.

Vrouwen slapen slechter

Vrouwen slapen over het algemeen iets langer dan mannen, maar ze slapen ook een stuk slechter. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Wanneer is sprake van een slaapstoornis?

Er is officieel sprake van een slaapstoornis als iemand gedurende drie maanden zeker drie dagen per week slecht slaapt, vaak wakker wordt en weer moeilijk inslaapt. Dat leidt overdag onder meer tot slechtere prestaties.

Slaapstoornis is na angststoornis, samen met depressie, de meest voorkomende mentale stoornis en is door de Wereldgezondheidsraad onlangs erkend als afzonderlijke ziekte. Huisartsen krijgen soms een cliënt die zegt: ‘slapen is voor mij een drama’. Een huisarts heeft niet altijd tijd om daar helemaal in te duiken. Er is een wildgroei aan therapeuten en pillen, maar met een goede cognitieve gedragstherapie kun je slapeloosheid behandelen. Dokter Bosman adviseert eerst naar je huisarts te gaan, zeker als het gepaard gaat met angst of depressie. Vraag je huisarts altijd om een verwijzing. Bij Dokter Bosman kijken we dan wat jij nodig hebt met een persoonlijke aanpak.

Wat moet je niet doen bij slaapproblemen?

Gebruik het bed niet om in te lezen, tv te kijken of bladeren door sociale media, maar slechts waar het voor is bedoeld: om in te slapen. Als je slecht slaapt of slecht in slaap komt moet je vooral niet in bed blijven liggen, want dat helpt niet. Ook al slaap je dan bijna een week niet, het is nodig om die slaapdruk uiteindelijk toch te voelen.

bron: Hersenstichting, NOS

Meer over: Angst, Depressie, slapeloosheid
Bijgewerkt: 21 september 2017