Smartphonegebruik nauwelijks effect op psychische gezondheid jongeren

Een nieuw gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Psychological Science zet vraagtekens bij de aanname dat veel tijd doorbrengen achter een scherm, een negatieve invloed heeft op de psychische gezondheid van jongeren.

Schermtijd nauwelijks effect op psychische gezondheid

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder meer dan 17.000 tieners. Er werd gekeken naar de relatie tussen schermtijd en welzijn onder jongeren. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat het doorbrengen van veel tijd online een negatieve invloed kan hebben op de psychische gezondheid van jongeren.

Uit het onderzoek blijkt dat de totale tijd besteedt achter schermen, TV, online of op de smartphone, nauwelijks effect heeft op de psychische gezondheid van jongeren. Het gebruik van digitale schermen van 2 uur tot een halfuur voor het slapengaan heeft ook geen zichtbaar effect op het welzijn. Echter, dit wordt vaak wel aangenomen door media en het publiek.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden tieners uit verschillende landen, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Ierland, bestudeerd. Hierbij werd het smartphone- en computergebruik van deze jongeren digitaal bijgehouden. Bij eerdere onderzoeken werd het gebruik bijgehouden door zelfrapportage. De tieners hielden hierbij zelf hun uren bij. Echter, uit onderzoek is gebleken dat deze uren vaak niet overeenkomen met het werkelijke gebruik. De studie is uitgevoerd door twee instituten verbonden aan de universiteit van Oxford.

Psychisch welzijn

Om het psychische welzijn van de deelnemers vast te stellen, werd er gekeken naar symptomen van depressie, zelfbeeld, humeur en het psychosociale functioneren van de jongeren. Deze informatie werd verzameld via gesprekken met deze jongeren en hun ouders. Het resultaat van dit onderzoek spreekt eerdere bevindingen tegen over digitaal schermgebruik. Een recent onderzoek van Tilburg University vond ook geen verband tussen social-media gebruik en psychische problemen. Het lijkt dus vooralsnog moeilijk om een eenduidig resultaat van onder andere smartphonegebruik op de psychische gezondheid van jongeren vast te stellen.

Contact

Heb je last van negatieve gevoelens of stress? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Nu.nl

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 10 april 2019