Sociale media gebruik niet veilig voor kinderen

Socialemedia-apps vormen een onveilige omgeving voor kinderen en zijn daarom niet geschikt voor hen. Dat concludeert de Consumentenbond na het doorlichten van Facebook, Instagram, Signal, Snapchat, Telegram, TikTok, WhatsApp en YouTube.

Onderzoek consumentenbond

De Consumentenbond onderzocht welke opties de apps bieden aan ouders en kinderen om de platforms tot een veilige omgeving te maken. De bond concludeerde dat de platforms te weinig rekening houden met de kwetsbaarheid van kinderen en hun privacy en dat de instellingen niet kindvriendelijk zijn.

Zo zetten alleen Facebook, Instagram, TikTok en YouTube het profiel van jonge gebruikers standaard op privé. Slechts bij twee socialemediaplatforms, Facebook en Instagram, is het mogelijk schermtijd bij te houden en een maximumtijd in te stellen. Ouderlijk toezicht is alleen mogelijk bij TikTok en YouTube.

Snapchat en TikTok gaan ver

Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok maken profielen van jonge gebruikers en stemmen content en advertenties af op persoonlijke kenmerken. Snapchat en TikTok gaan daarin ver, vindt de Consumentenbond. Deze apps baseren hun advertenties namelijk ook op het surfgedrag en de locatie van kinderen.

Een ander bezwaar van de bond is dat het bij de helft van de apps moeilijk is om gegevens te verwijderen bij het opzeggen van een account. Bij Snapchat, Instagram en Telegram moet dit via de website. Bij TikTok is het niet duidelijk of de dienst wel alle persoonsgegevens verwijdert.

Geen verbod op social media gebruik

Het helpt niet om kinderen van sociale media af te halen. Maar feit is wel dat de platforms in hun huidige vorm geen veilige omgeving vormen voor kinderen. Je kunt niet van kinderen verwachten dat ze kunnen overzien wat de gevolgen zijn van hun toestemming voor het verzamelen van hun gegevens. Daar moet aanvullende regelgeving voor komen om kinderen te beschermen. Het is belangrijk dat je als ouders je kind ondersteund en begeleid en met hen hen praat over wat ze op sociale media doen en hoe ze hun informatie met anderen delen.

Bron: de Consumentenbond

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 2 december 2021