Sportende kinderen betere psychosociale gezondheid

sport sociaal

Kinderen die regelmatig participeren aan sportactiviteiten in clubverband, hebben dikwijls een betere psychosociale gezondheid en kwaliteit van leven in verhouding tot kinderen die weinig of niet sporten. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Het onderzoek

Hierbij werd gekeken of specifieke kenmerken van de participatie aan sport samenhangt met psychosociale gezondheid en kwaliteit van het leven. Het onderzoek richtte zich op deelname aan sportactiviteiten in clubverband, de meest voorkomende vorm van sportactiviteit bij kinderen in Nederland. Hierbij werd drie jaar lang naar 2000 kinderen gekeken verspreid over 76 basisscholen in Nederland. De kinderen die deelnamen zaten allemaal in groep 7 of 8 en werden gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen.

Het belang van sport

Uit de resultaten blijkt dat kinderen die regelmatig sporten beter in hun vel zitten dan leeftijdsgenoten die helemaal niet of weinig aan sportactiviteiten deelnemen. Ook zijn sportende kinderen vaak meer tevreden, minder angstig en vrolijker. Het soort sport waaraan zij deelnemen is minder van belang. Er zit weinig verschil in de kwaliteit van het leven van deze kinderen of het een buiten- of binnen-sport is. Ook is het van weinig belang of de kinderen een team- of individuele sport beoefenen. Wat wel van groot belang is, is de frequentie van sporten. Het is dus belangrijk om kinderen te stimuleren om een sport te beoefenen waarbij zij plezier beleven, zodat ze deze regelmatig beoefenen zullen.

Contact

Heeft jouw kind problemen in gedrag of emoties? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil  je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: VU

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 29 mei 2019