Start onderzoek naar impact coronavirus op psychiatrisch cliënten

Na de huisartsen houden nu ook de psychiaters een register bij van GGZ-cliënten die besmet of overleden zijn aan covid-19. De telling moet uitwijzen of psychiatrische patiënten eerder besmet raken en ernstiger ziek worden.

Impact covid-19

De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP), die het register in het leven heeft geroepen, maakt zich ernstige zorgen over de impact van covid-19 op psychiatrische cliënten. De belangenvereniging heeft alle GGZ-instellingen, mobiele teams en (vrijgevestigde) psychiaters opgeroepen om melding te maken van iedereen die is geïnfecteerd dan wel klinisch verdacht.

Chronische aandoening

Tweederde van deze cliënten, die veelal kampen met psychoses, bipolaire stoornis of ernstige depressies, heeft vaak een chronische aandoening als diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en hoge bloeddruk. Allemaal ziekten die het risico op een coronabesmetting lijken te vergroten.

Het telwerk van de NVvP kan een welkome aanvulling zijn op het onlangs gelanceerde huisartsenregister, laat het RIVM weten. Al kan het instituut dat niet goed beoordelen omdat het niet van het initiatief op de hoogte is.

Nieuw facet

De NVvP wil met het register ook licht werpen op een nieuw facet van covid-19. Uit recente vakartikelen blijkt dat de ziekte ook psychiatrische klachten kan veroorzaken. ‘Er zijn enkele gevallen beschreven van gezonde mensen die na een besmetting zijn opgenomen met neuropsychiatrische klachten’, zegt Wiepke Cahn, hoogleraar psychiatrie aan het UMC Utrecht. ‘Net zoals het virus longembolie of trombose kan veroorzaken, lijkt het ook de vaatjes in de hersenen te verstoppen. Hierdoor kunnen mogelijk psychotische klachten ontstaan als wanen of stemmen.’

Ondertussen is het aantal aanmeldingen van nieuwe cliënten in de GGZ gehalveerd. Psychiaters zijn er niet gerust op. Het lijkt op de stilte voor de storm.

lees het hele artikel op vk.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 1 mei 2020