Er moet een einde komen aan het tijdschrijven in de jeugdzorg. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid afgesproken met de bonden FNV en CNV, Jeugdzorg Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Meer tijd voor de cliënt

Voor veel professionals in de jeugdzorg betekent dit dat ze vele uren per week minder kwijt zullen zijn aan papierwerk en dus straks meer tijd over hebben voor de hulp aan kinderen. De betrokken partijen kwamen in Rotterdam bijeen in het kader van de landelijke (regel)schrapweek in de jeugdzorg.

Schrapsessies

De afgelopen maanden organiseerden jeugdprofessionals, aanbieders en gemeenten meerdere regelschrapsessies en bijeenkomsten. Professionals gaven daarin te kennen veel last te hebben van tijdschrijven. Professionals moeten op dit moment per uur of zelfs in minuten aangeven welke handeling of interventie ze hebben verricht.

Deze vorm van tijdschrijven is geregeld in contractafspraken tussen gemeenten en aanbieders. Het komt ook voor dat aanbieders zelf deze vorm van verantwoording aan onderaannemers en hun werknemers opleggen. De achterliggende reden is dat gemeenten en aanbieders grip willen krijgen op de kosten. Tegelijkertijd zijn alle betrokkenen het erover eens deze vorm van verantwoording doorslaat, omdat de administratieve handelingen nu teveel tijd kosten.

Gestold wantrouwen

Minister Hugo de Jonge: “Gezond verstand verliest het te vaak van gestold wantrouwen. En daarmee help je niemand verder: de zorgprofessionals niet, maar zeker ook de jongeren niet. Door het tijdschrijven te schrappen, komen tijd en middelen weer terecht waar ze bedoeld zijn: bij de jongeren zelf.”De partijen komen begin maart met een concreet plan.

Op de website www.ordz.nl is meer informatie te vinden over de acties en de voortgang van het programma (Ont)Regel de Zorg.

Dokter Bosman ontregeld

Bij ons wordt specialistische diagnostiek en behandeling op maat ingezet om het doel van de cliënt te bereiken. Cliënten blijven tijdens hun behandeling regie houden over hun eigen herstelproces door het volgen en bespreken van hun eigen gezondheid. Het grootste verschil met andere organisaties zit ‘m niet in de cliënten die we hebben of hun problematiek, maar de oplossing die we de mensen bieden. Geen gewone zorg, maar een persoonlijke aanpak. Bij ons wordt de toon niet gezet door regels en strakke protocollen, maar door de cliënten en de behandelaars zelf. 

Bron: rijksoverheid.nl

Meer over: Ggz, Jeugdzorg, Nieuws
Bijgewerkt: 19 februari 2020