Stress komt steeds vaker voor onder studenten

Studeren wordt duurder en de eisen steeds strenger. Dit zijn enkele redenen waarom de druk op studenten steeds groter wordt. Ook studentendecanen maken zich zorgen over het toenemend aantal studenten dat lijdt aan studiestress.

Stress bij studenten

Veel studenten vinden het moeilijk om niet succesvol te zijn. Daarnaast hebben ze angst voor de financiële gevolgen van uitlopen, overstappen of stoppen met hun studie. Aldus de voorzitter van de landelijke organisatie van studentendecanen in het hbo (LOShbo).

Volgens de Vlaamse hoogleraar en psychoanalyticus Paul Verhaeghe is stress bij studenten een symptoom van een maatschappelijke ‘ziekte’. Als samenleving bevorderen we concurrentie en jagen we de jongeren angst aan. Volgens Verhaege houdt het hoger onderwijs die indoctrinatie in stand. Competenties zijn persoonlijkheidskenmerken geworden, studenten moeten hun ‘marktwaarde’ verhogen.

Alle regels in het onderwijs

De vele regels die in het onderwijs gelden doen in ieder geval weinig goed volgens Inholland voorzitter Terpstra. De stress zou al verminderd kunnen worden als de overheid de hogescholen en universiteiten weer vertrouwen geven. Naast de overheid geven ook onderwijsbestuurders soms stress in de hand.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: www.ggznieuws.nl

 

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 30 september 2015