Studenten met autisme ervaren een lagere kwaliteit van leven

Een groeiend aantal studenten met autisme (ASS) gaat naar het hoger onderwijs. Kennis over de mogelijkheden voor deze groep jongvolwassenen is alleen schaars. Renée Dijkhuis concludeert in haar promotieonderzoek ‘Autism in Higher Education: An investigation of Quality of Life’ dat studenten met autisme ondanks hun intellectuele competenties, een lagere kwaliteit van leven ervaren dan hun leeftijdsgenoten zonder ASS.

Wat is kwaliteit van leven?

Kwaliteit van leven heeft betrekking op behaalde doelen en hoe tevreden mensen zijn met hun leven. Hoe voelen zij zich in relatie tot hun doelen, verwachtingen, waarden en belangen? Bij het bereiken van kwaliteit van leven speelt zelfregulatie een grote rol. Zelfregulatie is het vermogen om je emoties, gedachten en gedrag te beheersen, zodat je bijvoorbeeld sociale relaties kunt aangaan, productief kunt zijn en een positief zelfgevoel hebt.

Conclusie onderzoek

Op basis van de bevindingen van Renée Dijkhuis blijkt dat kwaliteit van leven lager is onder jongvolwassenen met autisme dan bij hun leeftijdsgenoten. Studenten met autisme ervaren een lagere subjectieve kwaliteit van leven op verschillende gebieden, zoals: stemming, relaties en fysieke conditie. Dijkhuis vond relaties tussen dagelijks, executief functioneren en zowel subjectieve als objectieve kwaliteit van leven (studievoortgang) onder jongvolwassenen met ASS.

Ondersteuning ASS-studenten

Naast het verbeteren van de executieve functies, kunnen mindfulness en creatieve therapie helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Jongvolwassenen met autisme die problemen ervaren in het dagelijks functioneren zouden ook eenvoudig toegang moeten kunnen krijgen tot hulp van professionals met expertise op het gebied van neurocognitie. Ook steungroepen voor ASS-studenten, met wekelijkse bijeenkomsten zijn effectief voor het vergroten van studievoortgang.

Contact

Ben je bij Dokter Bosman in behandeling? Heb je behoefte aan extra hulp of contact? Schroom niet en neem contact op met je behandelaar. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende afspraak. Doe dit bij voorkeur in ons cliëntportaal. Wij zijn er voor je. Juist nu.

Ook als je geen cliënt bent kun je bellen met 088 226 76 26 of mailen.  

Bron: universiteitleiden.nl

Meer over: Autisme, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 12 juni 2020