Te weinig aandacht voor psychische oorzaken van verzuim

De meestwerkgevers preventieverzuime bedrijven hebben weinig oog voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Tot deze conclusie komt de DEKRA Work Safety Barometer 2015/2016. Psychische aandoeningen vormen de op één na meest voorkomende oorzaak van verzuim.

Voor de editie 2015/2016 werden 800 bedrijven gevraagd om te rapporteren over ontwikkelingen met betrekking tot gezondheid en veiligheid op het werk. De meeste aandacht gaat nog steeds naar de ‘traditionele‘ onderwerpen. Vier van de vijf ondervraagden gaf aan de inrichting van de werkplek erg belangrijk te vinden. Bijna tweederde (65%) hield zich bezig met het veilig gebruik van werkmateriaal, machines en apparaten. Slechts een minderheid van de ondervraagden (25%) gaf aan psychologische belasting als een belangrijke kwestie te beschouwen.

Volgens een onderzoek van ArboNed in 2015 zijn psychische klachten in Nederland een belangrijke oorzaak van langdurig ziekteverzuim. Het percentage verschilt per levensfase. Psychische klachten komen het vaakst voor tussen het 25e en 45e levensjaar. Het totale ziekteverzuim dat voortvloeit uit psychische klachten bedraagt 33 procent. Dat betekent dat één op de drie gevallen van ziekteverzuim van middellange tot lange duur zijn oorzaak vindt in psychische problemen bij werknemers. Bij vrouwen zijn ze met 41 procent zelfs de grootste veroorzaker van verzuim.

Taboe

‘In veel bedrijven zijn de gevolgen van psychologische belasting taboe’, zegt Dr. , manager van de afdeling Mens en Gezondheid van DEKRA. ‘Soms brengt de analyse van psychologische risico’s een vervelende waarheid naar boven, die om actie van het management vraagt. Een prettige werkomgeving en een open managementcultuur zijn bijvoorbeeld van groot belang. Psychologische problemen komen bijvoorbeeld voort uit een slechte taakverdeling; slechte arbeidsomstandigheden met hoge tijdsdruk of onregelmatige werktijden; sociale omstandigheden, slecht management, conflicten op het werk of een ongezonde werkomgeving door geluidsoverlast, een slecht klimaat, gebrek aan ruimte of ontoereikend werkmateriaal, die tot stress leiden.’

Bron: Dekra.nl

Wil je weten hoe je gezondheidsklachten bij jouw werknemers kunt voorkomen? Neem contact met ons op:

 

Meer over: Ggz, Volwassenen, werk, werkgevers
Bijgewerkt: 8 december 2015