Mijn collega heeft autisme, hoe ga ik ermee om?

collega met autisme tips
Gedrag als gevolg van autisme leidt weleens tot misverstanden op de werkvloer. ‘Hij neemt alles letterlijk’, ‘Zij reageerde wel heel bot’ of ‘Hij  zondert zich altijd af’. Mensen die niet bekend zijn met autisme vinden het soms lastig om samen te werken met een autistische collega. Maar door elkaar beter te begrijpen, wordt de samenwerking een stuk prettiger. 3 tips die helpen.

Focus op structuur

Mensen met autisme kunnen soms minder goed omgaan met veranderingen en een onduidelijke planning. Maar belangrijker: met de juiste structuur en een duidelijke taakomschrijving kunnen autisten in de praktijk vaak een stuk beter functioneren dan andere mensen. Zet de beperking om tot een voordeel. Taken met regelmaat of zelfs herhaling kunnen vaak uitstekend door collega’s met autisme worden uitgevoerd. Hun oog voor detail is een voordeel. Zorg ervoor dat je altijd helder maakt wat je verwacht, en leef dat zelf ook na. Je collega met autisme zal namelijk hetzelfde doen, en dat ook van jou verwachten.

Voorzichtig met deadlines

Soms hebben mensen met autisme moeite om zaken te relativeren. Als je een deadline afspreekt met een collega, doen de meeste hun best om die te halen. Als het echter niet op een normale manier lukt, nemen ze dat niet onnodig zwaar op. Dat kan bij collega’s met autisme anders zijn. Ook omdat ze het vaak moeilijker vinden om daarover te communiceren. Daarnaast vinden mensen met autisme het niet altijd makkelijk om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Zo kan bijvoorbeeld een te grote aandacht voor een detail de aandacht van de deadline afleiden – of er is zo’n focus op de deadline, dat al het andere uit het zicht verdwijnt. Blijf dus extra opletten als je merkt dat dat nodig is.

Communiceer direct

In de Nederlandse werkcultuur wordt lang niet alles op de werkvloer direct benoemd. Omfloerst taalgebruik en non-verbale communicatie kan bij iedere collega tot problemen leiden, en bij collega’s met autisme geldt dat nog wat sterker. Wees altijd open en eerlijk, en voel je niet persoonlijk aangesproken als een collega met autisme moeite heeft met oogcontact. Prikkels worden vaak intenser ervaren, waardoor er snel stress en boosheid kan ontstaan. Wat extra geduld kan enorm helpen om een plezierige werkrelatie aan te gaan, en om effectiever te communiceren.

Dit korte filmpje maakt op een simpele manier duidelijk wat autisme is en hoe het zich uit.

Wil je graag meer weten over autisme op de werkvloer, en hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 6 april 2016