Tips voor de feestdagen van ervaringsdeskundige met autisme

feestdagen autisme

Autisme en de feestdagen: vaak een zware combinatie. De feestdagen komen er weer aan, een periode waarin we allemaal hetzelfde doel hebben: een gezellige, warme, liefdevolle, fijne en ontspannen tijd beleven. Ervaringsdeskundige Jasper Wagtveld geeft je enkele tips.

Tips voor de kerst

Als je een kerstdiner wil doen, denk goed na over het menu. Gourmetten is leuk, omdat iedereen vooral op zichzelf let en zelf zijn/haar eten kan kiezen maar kan ook stressvol zijn omdat je anderen moet vragen om een bakje of een sausje. Een ander idee of juist iets te bestellen of van tevoren klaar te maken voor de rust. Ook een kindermenu en een volwassenen menu is een idee.

Bouw thuis zoveel mogelijk rust in tijdens de feestdagen. Op school, in de winkel, op het gemeentehuis, op straat… overal… kom je kerstdrukte tegen en alles wat daarmee te maken heeft. Zorg dat je thuis in rust alles kan verwerken. Plan in deze periode geen andere spannende dingen zoals een tandartsbezoek, dagje pretpark etc. 

De kerstdagen zijn  drie lange dagen, zorg dat er genoeg rust wordt ingebouwd. Doe je ’s avonds een kerstdiner? Zorg dan ’s middags voor een rustig programma. Versier het huis (als je dat doet) voor een bepaalde periode. Zo is het duidelijk hoelang het duurt.

Tips voor Oud en Nieuw

Zorg dat er oordoppen zijn voor als je de harde geluiden te veel vindt. Denk goed na over de planning van 1 januari, als dat onduidelijk is vergroot dat de spanning op 31 december. Laat 31 december een rustige dag zijn. Veel mensen willen nog van alles regelen en familie bezoeken. Dit kan echter ook voor veel spanning zorgen.

Sommige mensen vinden de onverwachte knallen van het vuurwerk heel vervelend. Helaas kan je die niet weghalen… blijf het gevoel en de spanning echter wel erkennen. Ga naast iemand staan en vertel wat je hoort en ziet en wat het is. Relativeer de situatie maar negeer het niet.

Bespreek van te voren wat er precies gebeurt om 24:00. Champagne, handjes geven, kusjes/knuffels geven, “gelukkig nieuwjaar” wensen, zodat je weet wat er precies van je wordt verwacht.

Algemene tip

Heb je nog niets gepland en lijkt het je toch leuk om wat meer contacten te hebben? Ga op zoek naar gelijkgestemden. Mensen die ook op zoek zijn naar gezelligheid. Ga samen iets  drinken. Er zijn genoeg mensen die zich soms alleen voelen tijdens de kerstdagen. Informeer bij buurtcentra, zoek online of vraag kennissen/vrienden of er iets leuks te plannen valt! 

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 6 december 2019