Top vijf ondernemerseigenschappen van ADHD-ers

Onderzoek naar de invloed van AD(H)D op ondernemerschap laat zien waarom je als eigen baas zoveel beter uit de verf komt dan als loonslaaf. Volgens het onderzoek van Wiklund, die zelf ook de diagnose ADHD heeft, voelen mensen met AD(H)D zich intuïtief al aangetrokken tot het ondernemerschap. Het is een heel geschikte weg om hun talenten volledig te ontplooien. We zetten de vijf belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Niet bang voor de sprong in het diepe

Impulsiviteit is een eigenschap die vaak negatief wordt uitgelegd. Maar een zakelijke kans moet je herkennen en snel pakken als hij voor je neus staat, want voor je het weet is ‘ie weer weg. Vanuit intuïtie durven schakelen, zonder lange overpeinzingen, is een prachtige eigenschap voor ondernemers. Je moet in feite durven mislukken. Laten AD(H)D’ers daar na hun school- en studietijd nou vaak al ruime ervaring mee hebben opgedaan….

Hier een kans, daar een kans, overal kansen


Uit onderzoek is gebleken dat mensen met AD(H)D vaak creatief zijn en verbindingen kunnen leggen die er eerder niet waren. Vertaal je dit naar het ondernemerschap, dan betekent dit dat we goed zijn in het bedenken van nieuwe oplossingen en het spotten van kansen die anderen niet zien. Voordat ik voor mezelf begon, vond ik die ongebreidelde ideeënstroom soms heel irritant en onrustig. Mijn hersenen lijken soms op een kerstboom met lampjes die om de beurt aan en uit gaan. Al dat associëren en brainstormen is reuze spannend, maar wel druk. Inmiddels weet ik beter hoe ik een idee kan uitvoeren als het goed is. Alleen al daardoor heb ik meer rust.

Energie voor 10!

Volgens Wiklund is de hyperactiviteit van ADHD-ers een groot voordeel omdat het zorgt voor een enorme werkcapaciteit. Doordat het tempo er lekker in zit, worden bergen werk verzet. Zeker als we ook nog eens oprecht geïnteresseerd zijn in een onderwerp. Dan zetten we ons geheime wapen in: hyperfocus. Dat betekent dat we uren achtereen kunnen focussen en doorwerken. We hebben wel anderen nodig om ons erop te wijzen dat we moeten eten of slapen tussendoor.

We zijn multitaskende generalisten

Als we niet in hyperfocus zijn, kunnen we onze energie over verschillende dingen verdelen. In de negatieve versie over ADHD zul je horen dat we snel verveeld en afgeleid zijn, maar ik hou het erop dat we gewoon veel verschillende dingen willen doen en ontdekken.

En routineklusjes doen we liefst zoveel mogelijk tegelijk, want dan zijn ze sneller voorbij. Een uiteenlopend takenpakket (acquisitie, inkoop, onderhandelen, ontwerpen, marketing) houdt de knipperende kerstboom in ons hoofd lekker bezig. Natuurlijk zijn er wel grenzen. Ik zou daarom iedereen met ADHD adviseren om de belastingaangifte lekker uit te besteden. Maar als ondernemer heb je die vrijheid.

Stress en onzekerheid. Heerlijk!

Ondernemers moeten met onzekerheid kunnen omgaan, want niets is zeker en zelfs dat niet. Komt dat goed uit, want van veel ADHD-ers is adrenaline de lievelingsneurotransmitter. Het klinkt vreemd maar wij functioneren beter als er lichte paniek in de tent is. Een deadline, een onzekere uitkomst, een gok. Kom maar op!

Contact

Heb je een vermoeden dat je ADHD hebt? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 15 maart 2019