Vakantie voorbij? Zo begin je fris aan je eerste werkdag

vakantie

Na een vakantie is het vaak lastig om in het oude werkritme te komen. Veel mensen kennen het gevoel wel op de laatste dag van hun vakantie: de lichte tegenzin om weer aan het werkende leven te beginnen. Makkelijk is het niet om de knop om te zetten van vakantie naar werk. Wij hebben een paar tips voor je om weer fris te beginnen aan werk.

‘Post holiday syndrome’

Moeite om je draai weer te vinden op werk, omdat je stiekem met je hoofd nog op vakantie bent? Dit wordt ook wel het ‘post holiday syndrome’ genoemd. Uit een Spaans onderzoek blijkt dat ongeveer een op de drie werknemers tussen de 25 en 40 hier last van heeft.

Een van de kenmerken van het syndroom is slecht slapen, bijvoorbeeld omdat je nog een jetlag hebt. Daardoor verschijn je moe op je werk, terwijl het idee was om juist met een volle batterij van vakantie terug te komen. Ook kan het lastig zijn om je de eerste dagen goed te concentreren op je werk. Andere kenmerken zijn somberheid en een leeg gevoel.

Niet direct weer aan de slag

Wat is nu de beste aanpak als je terugkomt van vakantie? Volgens loopbaancoach Roland Leenaarts van Fluitend naar je werk begint het de dagen ervoor al. “Ik zou niet adviseren om op zondag terug te komen van je vakantie en op maandag weer aan het werk te gaan.” Het ritme van vakantie zit dan te dicht op het ritme van je werk.

Er wordt weleens gezegd dat het goed is om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden, maar daar gelooft Leenaarts niet in. Je kunt nog wel een week sangria of ouzo drinken, ‘maar het smaakt op vakantie toch heel anders’. Het is juist goed om snel weer in het oude ritme te zitten, ziet hij.

Volgens Rick van de Water van Loopbaancoach Amsterdam gaat de aanpassing het beste als je in de dagen tussen vakantie en werk weer dagelijkse klusjes doet. “Wasjes draaien, tent opruimen, wennen aan het weer hier. En daarna weer naar kantoor.”

Spit je mailbox door

Eenmaal aangekomen op je werk raden beide loopbaancoaches aan om rustig op te starten. Ze adviseren vooral om te beginnen met een lege agenda. Leenaarts: “Geen afspraken maken, zodat je gewoon rustig je mail kan wegwerken.” “Een lege mailbox voelt heerlijk”, vult Van de Water hem aan.

Je mail wegwerken gaat het meest efficiënt als je begint met categoriseren. Echt niet iedere mail is na een paar weken vakantie nog belangrijk. “Een voor een afgaan en scannen. Prioriteren dus”, vertelt Van de Water. Want een bomvolle mailbox mag niet naar je hoofd overslaan.

Vakantie lost grote problemen niet op

Als je rustig aan je werkende leventje begint vult je agenda zich vanzelf weer en voor je het weet, werk je weer net zo lekker als vanouds. Bij de meeste mensen valt het waarschijnlijk allemaal wel mee. Maar blijft iemand toch klachten houden na de vakantie, dan kan er meer aan de hand zijn.

Contact

Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: RTL Nieuws
RTL Z / Gert-Jan Verstegen

 

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 14 augustus 2018