Elk jaar weer hebben legio mensen last van vakantiestress.  Stress op het werk omdat projecten nog afgerond moeten worden of stress van inpakken en de reis maken.  Nu het vakantieseizoen voor de deur staat geven we handige tips om vakantiestress te voorkomen.

Minder vakantiestress met goede planning

Vakantiestress is vaak te voorkomen. Belangrijk is goed voorbereid en niet oververmoeid aan een reis te beginnen. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd hebt om in te pakken. Goede afspraken met reisgenoten zijn belangrijk. Verder loont het de moeite goed na te denken over de vakantiestemming en wat het best bij je past. Als je even behoefte hebt aan tijd zonder je kinderen, dan kan het een oplossing zijn een bestemming te kiezen waar zij zich een deel van de dag zelf kunnen vermaken.

Laat gerust ook iets mis gaan

Een laatste idee is rekening houden met tegenslag. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Plan ook niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een druk programma. Maak je dus niet al te druk, wanneer het niet lukt alles perfect te krijgen.

Vijf handige praktische tips bij vakantiestress

Tip 1: Maak een lijstje

Door het domweg op te schrijven is het uit je hoofd en niet zelden blijkt dan dat het allemaal reuze meevalt maar dat je hoofd er mee aan de haal is gegaan en het enorm groot is geworden.

Tip 2: Neem rust

Je kunt door stress de neiging hebben om als een kip zonder kop rond te rennen . Zorg dat je na een activiteit of x periode gewoon even ontspant. Bijvoorbeeld elke 2 uur. Je gaat 2 uur bezig en dan pauze. Hoeft niet lang maar kom even op adem.

Tip 3: Eén ding tegelijk

Zorg dat je je met één ding tegelijk bezig houdt. Blok je tijd en houd je in die periode ook echt met één ding bezig. Zet voor vakantie je mail uit, telefoon op stil en aan je collega’s melden dat je niet bereikbaar bent . Als je thuis  gaat inpakken doe nou niet alles door elkaar heen maar ook hier richt je op één ding tegelijk. Eerst het een dan pas het andere. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook.

Tip 4: Adem in, adem door

Als je toch overspoeld wordt door stress, stop dan en adem even door. Blijf in het nu. Merk op wat je denkt, wat je voelt en hoe dat in lichaam voelt.  Als je overspoeld wordt door stress is de neiging vaak om nog harder op dat gaspedaal te drukken of juist dat je het helemaal niet meer weet en er juist niks meer uit je handen komt en door nu gewoon even niet te reageren op stress, geef je jezelf de ruimte om anders te reageren.

Tip 5: Maak een planning

Als je weet dat je op vakantie gaat en dit geldt met name voor je werk, maak een planning voor het jaar en weet wanneer je iets af moet hebben. Natuurlijk kun je te maken hebben met ad hoc klussen maar zorg ook dat je hier ruimte voor hebt. En bijkomend voordeel van een jaarplanning is dat als je dan toch heel veel werk erbij krijgt, je naar je leidinggevende kunt gaan en er over kunt praten want je hebt het in kaart en dan kun je concreet om hulp vragen.

Er is veel meer te bedenken om vakantiestress tegen te gaan en wees er ook creatief in. Ik denk dat het vooral belangrijk is je stress te herkennen als signaal dat je misschien iets anders moet gaan doen en vaak is het met een kleine aanpassing al voor elkaar. Voor nu wens ik je vooral ontspannen voorpret en straks een mooie vakantie toe.

Meer weten over stress?

Stressklachten ontstaan als je onvoldoende rust krijgt om van inspanningen te herstellen. De spanning hoopt zich dan als het ware op. Heb je een vermoeden van stressklachten neem dan contact op met je huisarts en vraag om een verwijzing. Bel 088 226 76 26

Test jezelf

Heb jij te maken met stress en wil je weten of jij wel ‘mindful’ genoeg in het leven staat? Doe deze zelftest en kom er binnen twee minuten achter.

Meer over: Nieuws, stress
Bijgewerkt: 9 juni 2017