Veel gamen leidt niet tot depressie onder tieners

gamen tieners

Bovengemiddeld veel gamen zorgt niet voor een toe- of afname van symptomen van depressie bij tieners. Dit is in tegenstelling tot andere vormen van schermtijd.  Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Het onderzoek

Bij het onderzoek is aan 3800 tieners tussen de twaalf en zeventien jaar gevraagd of zij last hadden van symptomen van depressie en in welke mate. Ook werd gekeken naar het aantal uur dat zij aan hun computer, social media, televisie en games besteden. Ze keken hierbij alleen naar het aantal uur dat zij naar het scherm keken, niet hoe deze uren ingevuld werden. 

Effect van schermtijd en gamen

Hieruit blijkt er geen verband te zijn tussen gamen en symptomen van depressie. Dit zou eventueel verklaard kunnen worden door een mogelijk positieve invloed van games op emotioneel en sociaal gebied. Er is wel een verband gevonden tussen het gebruik van social media en depressie. Het vaker zien van geïdealiseerde foto’s kan leiden tot minder zelfvertrouwen en als gevolg een depressie aanwakkeren of versterken. Ook blijkt uit het onderzoek dat toenemend televisiekijken tot minder zelfvertrouwen kan leiden. Beide vormen van schermtijd kunnen leiden voor een toename in symptomen van depressie. 

Verminderen en voorkomen van depressie

Het onderzoek laat het belang van regulatie zien met betrekking tot het sociale media- en televisiegebruik onder tieners. Hiermee zou de ontwikkeling van depressie en symptomen van depressie onder deze doelgroep mogelijk verminderd kunnen worden. Ook kunnen deze nieuwe bevindingen mogelijk helpen om nieuwe preventieve methoden te ontwikkelen om depressie onder tieners te voorkomen. 

Preventief gamen

Er worden steeds vaker games ontwikkeld door gedragswetenschappers met als doel om deze preventief of als therapie in te zetten bij psychische problemen. Hoewel uit dit onderzoek blijkt dat veel gamen niet tot een toename in klachten van depressie leidt, heeft dit onderzoek ook geen afname van depressieve klachten laten zien. Er moet dus verder gekeken worden naar de mogelijkheden om gamen in te zetten als een vorm van therapie, en de invloed hiervan op depressie bij tieners.

Contact

Ervaar jij depressieve- of angstige gedachten en gevoelens die van invloed zijn op jouw dagelijks leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: RU / nu.nl

Meer over: Depressie, Kinderen en Jeugd, onderzoek
Bijgewerkt: 17 juli 2019