Verband met synesthesie kan helpen autisme beter te begrijpen

Mensen met autisme hebben vaak extra gevoelige zintuigen, dit leidt tot snellere overprikkeling. Ze hebben bijvoorbeeld sneller last van harde geluiden of fel licht en meer oog voor details. Een nieuw onderzoek van Radboud Universiteit laat zien dat synestheten zintuiglijk ook vaak extra gevoelig zijn en dat ze op het gebied van sociale vaardigheden overeenkomsten vertonen met mensen met autisme.

Wat is synesthesie?

Synesthesie komt voor tussen de twee en vier procent van de mensen. Maar wat is synesthesie? Synesthesie is een eigenschap waarbij mensen zintuigen aan elkaar koppelen. Een synestheet kan bijvoorbeeld een kleur zien bij een letter of een smaak hebben bij muziek. Deze eigenschap komt vaker voor bij mensen met autisme. 20% van deze mensen heeft ook synesthesie. Daarom werd een onderzoek opgezet naar de overeenkomsten tussen deze eigenschap en autisme. 

Relatie synesthesie en autisme

Deze relatie werd getest door middel van visuele tests. Zo moesten de synestheten in één van de visuele testen een klein figuur terugvinden in plaatjes met een wirwar van lijnen. Als je veel op details let zie je deze figuren makkelijker terug in de plaatjes. Hieruit bleek dat synestheten net als mensen met autisme meer op de details letten, ze maakten minder fouten, net als mensen met autisme. Dit verschil kwam echter alleen naar voren wanneer de test erg moeilijk werd.

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat mensen met synesthesie hoger scoren op een vragenlijst over autistische kenmerken in verband tot de zintuigen. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat ook de sociale vaardigheden van deze groepen op elkaar lijken. Bij die vragenlijst moesten mensen zelf rapporteren hoe gemakkelijk of aangenaam sociale contacten voor hen zijn. Bijvoorbeeld dingen met andere mensen ondernemen of liever alleen naar de bibliotheek gaan.

Het vervolg

Een vervolgonderzoek gaat verder met het bestuderen van de link tussen synesthesie en autisme. Deze overeenkomsten kunnen vervolgens helpen om autisme beter te begrijpen. Als de zintuigen van deze twee groepen hetzelfde werken zou dit ons iets kunnen leren over hoe autisme in het brein werkt en hoe synesthesie hieraan gerelateerd is. Ook kan synesthesie wellicht helpen om subtypes van autisme te definiëren met betrekking tot zintuiglijke overgevoeligheid.

Contact

Twijfel je of jij of je kind autisme heeft? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: Radboud Universiteit / The Royal Society

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 30 oktober 2019