Er kunnen momenten in je leven zijn dat je baat hebt bij psychologische zorg, bijvoorbeeld om psychische klachten te voorkomen of te behandelen. Dit kan zowel om een kort traject als een langer traject gaan. Psychologische zorg valt onder de bredere noemer Geestelijke Gezondheidszorg. Hoe zit het nu met de vergoeding door verzekeraars voor behandelingen door de GGZ?

Verwijzing nodig

Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden, maar als je daaraan voldoet dan wordt de hulp vanuit de basisverzekering vergoed. Je moet wel je eigen risico te betalen. In de volgende situaties valt de zorg binnen de basisverzekering:

  • Je bent doorverwezen door de huis- of arboarts of een andere medisch specialist;
  • Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is er een beschikking van de gemeente;
  • In de verwijsbrief dient duidelijk te staan waarvoor je doorverwezen wordt en om welke hulp het gaat: basis of gespecialiseerde GGZ;
  • De doorverwijzing is binnen 1 jaar gebruikt, want hij is 1 jaar geldig.

Welke GGZ-behandeling helpt jou?

Je kunt doorverwezen worden voor generalistische basis GGZ of voor gespecialiseerde GGZ. De eerste vorm is voor mensen met milde klachten. Die door middel van verschillende trajecten waarbij een GGZ-psycholoog, psychiater of psychotherapeut betrokken is, is de behandeling gericht op het verkrijgen van handvatten om deze klachten te verminderen en ermee te leren omgaan.

Heb je ernstige psychische problemen of is er sprake van een instabiele problematiek? Dan wordt je doorverwezen naar gespecialiseerde GGZ. Een depressie of trauma kan bijvoorbeeld reden zijn om naar de gespecialiseerde GGZ door te verwijzen.

Aanvullend verzekeren

Je kunt je aanvullend verzekeren voor psychologische hulp. Vraag goed na bij je zorgverzekering wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Er zijn verschillen tussen zorgverleners onderling.

Belangrijke data

  • 12 november 2020: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen bekendmaken.
  • 31 december 2020: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2021: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Bron: persbericht

Meer over: Ggz, Nieuws
Bijgewerkt: 4 december 2020