Wie loopt een verhoogd risico op een postnatale depressie?

postnatale depressie

Een postnatele depressie ontstaat meestal door een combinatie van lichamelijke oorzaken en omgevingsfactoren.

Wat heeft iemand meegemaakt in haar leven, wat zijn de sociale omstandigheden en de persoonlijke eigenschappen.

Lichamelijke oorzaken

Een belangrijke lichamelijke oorzaak van postnatale depressie is erfelijkheid. Het risico is hoger als:

  • je al eens een depressie of een bipolaire stemmingsstoornis hebt gehad;
  • een postnatale depressie al een keer eerder is voorgekomen;
  • in je zwangerschap last hebt gehad van depressieve klachten;
  • depressies voorkomen in jouw familie;
  • jouw moeder een postnatale depressie heeft gehad.

Postnatale depressie, andere mogelijke oorzaken

  • Lichamelijke en emotionele uitputting;
  • Een verandering in uw hormoonbalans;
  • Een verstoorde schildklierwerking: je vertoont dan ook symptomen van een te snel of te traag werkende schildklier. Symptomen zijn dan gewichtsverlies, zweten, snelle hartslag of juist gewichtstoename, droge huid en trage hartslag;
  • Een verstoring van de vitaminen-mineralenbalans. Je hebt dan vooral een tekort aan vitamines B6 en B12, zink en ijzer.

Sociale factoren

Als ontevreden bent over je relatie (met je partner, je ouders…) of weinig steun ervaart van mensen uit de omgeving vergroot de kans op een postnatel depressie. Vrouwen horen perfecte, liefhebbende en gelukkige moeders te zijn. Moeder zijn is immers ‘het mooiste dat er is’. Zelf verwachten vrouwen vaak ook dat een baby hen gelukkig zal maken. Daar komt bij dat vrouwen tegenwoordig de zorg voor kinderen en huishouden combineren met een baan buitenshuis. Ze kunnen dan met zichzelf in conflict raken als het ze niet lukt de zware eisen van het moederschap en het bestaan als werkende vrouw probleemloos te combineren. Ze hebben het gevoel tekort te schieten of raken overbelast.

Persoonlijke factoren

Vrouwen die hoge verwachtingen hebben van het moederschap en zichzelf hoge eisen stellen, blijken gevoelig te zijn voor een postnatale depressie. Ze stellen zich vaak voor dat de zorg voor hun kind hen vanzelfsprekend afgaat en dat ze hun ‘natuurlijke’ moedergevoelens maar hoeven te volgen. De kloof tussen hun verwachtingen en de werkelijkheid kan groot zijn. Bijvoorbeeld als hun kind veel huilt of vaak ziek is. Een moeilijk verlopende zwangerschap, een bevalling met een onverwacht medisch ingrijpen is vaak ook een persoonlijke oorzaak. Ook eigenschappen als slecht nee kunnen zeggen en moeilijk gevoelens kunnen uiten, verhogen de kans op een postnatale depressie vergroten. Soms heeft het te maken met onverwerkte ervaringen uit het verleden.

Hulp

Heb je last van postnatale depressieve gevoelens of ben je erg somber? Zoek dan professionele hulp. Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26.

Bron: mchaaglanden.nl, psychischegezondheid.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 18 januari 2018