Videogame interventies zijn effectief bij behandeling autisme

Autisme komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor. Mensen met autisme kunnen allerlei soorten problemen hebben, waaronder soms cognitieve beperkingen. Uit een Spaans onderzoek komt naar voren dat het inzetten van videogames effectief kan zijn bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden voor autistische kinderen.

Onderzoek

In een Spaanse systematische review (n= 24 studies) wordt verslag gedaan van de effectiviteit van op videogames gebaseerde interventies voor de behandeling van autistische kinderen en adolescenten. Deze review werd volgens de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) uitgevoerd. In alle studies werden niet bestaande commerciële, maar speciaal ontwikkelde videogames gebruikt. Het aantal deelnemers aan de studies varieerde van 6 tot 117 personen, allen jonger dan 18 jaar. De follow-up periodes waren meestal korter dan 4 maanden.

Positieve effecten cognitieve vaardigheden

Over het algemeen hadden de videogame-interventies positieve effecten op de autistische symptomen, hoewel de mate van het effect meestal klein was. De dropout was zeer laag. Videogames kunnen als een niet bedreigende vorm van behandeling beschouwd worden voor kinderen en adolescenten met autisme. Op de loer ligt wel het risico van gameverslaving. Het ontwikkelen van gezamenlijke online games kan voor deze doelgroep een alternatieve vorm van socialisatie vormen. De auteurs doen de aanbeveling om aansluiting te zoeken bij commerciële videogames ontwikkelaars.

Jiménez-Muñoz L, Peñuelas-Calvo I, Calvo-Rivera P, Díaz-Oliván I, Moreno M, Baca-García E, Porras-Segovia A. (2021). Video Games for the Treatment of Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review. J Autism Dev Disord. 2021 Mar 2. Online ahead of print.

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 5 oktober 2021