Vijf Kerst tips voor kinderen met autisme


Kinderen met autisme kunnen tijdens de feestdagen snel overprikkeld raken door het gebrek aan vaste structuur en de vele nieuwe informatie en prikkels. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag tijdens de feestdagen. Hoe zorg je ervoor dat jij en je kind optimaal kunnen genieten van de kerstdagen? Wij geven je tips.

Vijf tips voor een fijne kerst met autisme 

Tip 1:  Maak duidelijke afspraken

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken rondom kerst, de activiteiten die er rond deze tijd plaatsvinden en hoe dit in zijn werking gaat. Een goede, duidelijke planning kan helpen om overprikkeling te voorkomen, doordat het duidelijker is voor je kind wat het kan verwachten. Kijk hierbij ook goed naar je eigen kind en wat het aankan en zelf wilt. Maak de planning zo duidelijk mogelijk door middel van plaatjes en tekst.

Tip 2: Ieder kind is anders

Kijk ook goed naar je kind bij het besluit waar en met wie jullie kerst gaan vieren. Vier je kerst met familie, opa’s en oma’s of ooms en tantes? Misschien vind je kind dit juist fijn, maar soms is het beter kerst alleen met het gezin door te brengen. Bespreek dit goed met je kind en neem geen beslissingen waar je niet achter staat. Indien je kind dit niet aankan, leg dan vooral rustig uit aan de familie waarom je hebt gekozen voor een rustige kerst.

Tip 3: Laat het kind enigszins vrij

Het kerstdiner is een sociaal moment, die over het algemeen langer duurt dan een normale maaltijd. Het is dan ook vaak moeilijk voor het kind om te begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Bespreek vooraf met je kind de regels, zoals wanneer het de tafel mag verlaten. Hier duidelijke afspraken over maken, scheelt veel voor jou en je kind.

Tip 4: Zorg voor rust thuis

Zorg ervoor dat het kind thuis zoveel mogelijk rust en afleiding krijgt. Op school zijn er vaak veel kerst activiteiten en spelletjes. Door thuis zoveel mogelijk rust te bieden, kan het kind even bijkomen tijdens de drukte rondom kerst.

Tip 5: Bespreek belangrijke zaken op tijd

Het is belangrijk om naast duidelijke afspraken te maken, andere belangrijke zaken zoals welke kleren je kind zal dragen alvast te bespreken en deze klaar te hangen. Dit geldt ook voor cadeautjes, koop ze eventueel samen en pak ze ook samen in, zodat het kind weet wat hij kan verwachten. Een ander punt is het eten, sommige kinderen met autisme eten niet alles, omdat ze het anders vinden smaken, of de structuur niet prettig vinden. Bespreek dit ook goed zodat er een feestelijke maaltijd klaargemaakt kan worden, waar iedereen van kan genieten.

Contact

Vermoed je dat je kind autisme heeft? En wil je in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: autisme.nl

Meer over: ADHD, Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 17 december 2018