vliegangst

Vakantievoorpret? Lekker ontspannen op vakantie? Niet voor de vele Nederlanders met vliegangst. Het lijkt misschien een luxeprobleem. Want als je niet met het vliegtuig naar Spanje durft, pak je toch gewoon de auto? Toch kan vliegangst vervelende en zelfs verstrekkende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je als enige uit een gezin of vriendenclub niet mee kunt (durft) met een reis. Of als je voor je droombaan elke maand een paar keer zou moeten vliegen. Of als je kind naar Australië emigreert. En de cijfers liegen er niet om.

Vliegangst in cijfers

Ongeveer 22% van de Nederlanders is zo bang om te vliegen dat ze onder geen beding in het vliegtuig stappen en 13% vliegt alleen als ze er niet onder uit kunnen. Nog eens 10% van de Nederlanders ziet als een berg tegen een vliegreis op. Je zou door deze cijfers haast gaan denken dat vliegen een ontzettend risicovolle onderneming is, maar het is nog steeds de meest veilige manier om van A naar B te reizen.

Irreële angst

Vliegangst is dan ook een zogeheten irreële angst. Je bent bang om te vliegen terwijl de kans dat je iets overkomt veel en veel kleiner is dan bij dagelijkse activiteiten als autorijden of op een keukentrapje staan. Ook de kans dat je overlijdt aan voedselvergiftiging is groter dan dat je verongelukt met het vliegtuig. Mensen met vliegangst weten het wellicht wel, maar ze vóelen het niet zo. Heel soms krijgen mensen vliegangst doordat ze in een vliegtuig iets hebben meegemaakt, zoals slecht weer of turbulentie. Vaak spelen echter andere angsten mee, zoals claustrofobie (angst voor kleine ruimten), hoogtevrees, sociale angst of de angst om de controle over jezelf te verliezen. Een behandeling van vliegangst betekent vaak ook dat je van deze andere angsten verlost wordt.

Contact

Heb jij last van vliegangst en wil daarvan af? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Wil je weten wat Dokter Bosman voor jou kan betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 11 juli 2018