Vrouwen hebben meer stress dan mannen

vrouwen_stress_nieuwsbericht

Hoewel vrouwen net zoveel vrije tijd hebben als mannen, voelt de Nederlandse vrouw zich vaker opgejaagd dan de man. Als een man vrij is, voelt hij zich vrij. Als een vrouw vrij is, voelt ze zich druk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

‘Emotion work’

De Nederlandse vrouw voelt zich altijd druk en opgejaagd, ongeacht hoeveel vrije tijd ze heeft. Naast de juiste balans vinden in werk, zorg en huishouden, doet ze in haar vrije uren aan ‘emotion work’. Dat betekent dat de vrouw ook in haar vrije tijd bijvoorbeeld dagjes weg organiseert, problemen bespreekt met haar partner of een kind troost dat niet kan slapen.

Minder vrij en meer gejaagd

Maar ze kan zichzelf ook niet ontspannen als ze weet dat er nog gewassen en gestreken moet worden. Ze voelt zich meer dan een man verantwoordelijk voor het reilen en zeilen thuis en heeft hierdoor het gevoel ‘in functie’ te zijn. Zo vindt ze niet haar rust en is ze gevoelsmatig minder vrij en meer gejaagd.

Ontspan met Mindfulness

Ervaar jij ook die hectiek en heb je behoefte aan meer rust in je hoofd? Mindfulness leert je om rustiger en zelfbewuster te worden. Heb je hier baat bij? Doe hier de Dokter Bosman zelftest en ontdek hoe mindful jij bent.

Mindfulness training

Heb je interesse in een training Mindfulness of wil je meer informatie? Neem contact op. Het team van Dokter Bosman staat voor je klaar om jouw vragen over deze training te beantwoorden. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Lees het gehele onderzoek ‘Lekker vrij‘ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

 

Meer over: stress
Bijgewerkt: 10 maart 2016