Week tegen het pesten: meisje vaker slachtoffer online pesten

online pesten

Vandaag geeft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker het startsein voor de landelijke Week Tegen Pesten op het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam.

Week tegen het Pesten

De Week Tegen Pesten richt zich op het voorkomen en aanpakken van pesten op school en het bevorderen van de sociale veiligheid in het onderwijs. De Stichting School & Veiligheid organiseert de landelijke week tegen pesten, die vandaag begint en in het teken staat van online pesten.

De impact van online pesten is groot. Slachtoffers voelen zich niet meer veilig, zijn bang om naar school te gaan en zijn onzeker. Zij kunnen last krijgen van depressieve gevoelens. Ook voor de pesters kan het gevolgen hebben.

Meisjes vaker slachtoffer online pesten

Meisjes van 15 tot 18 jaar worden dubbel zo vaak online gepest als jongens van dezelfde leeftijd. In totaal wordt twaalf procent van deze tienermeisjes weleens gepest op internet, tegen zeven procent van de jongens, blijkt uit cijfers van het CBS over 2016.

De meest voorkomende vorm daarbij is laster. De pester plaatst kwetsende teksten online of verspreidt er foto’s, video’s of roddels. Ruim vier procent van de jongeren zegt hiermee te zijn geconfronteerd. Daarnaast komen stalken, bedreiging met geweld, en chantage voor.

Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren tussen de 15 en 18 jaar meldde dit in 2016 bij de politie of een andere instantie.

Laagdrempelig

Online pesten gebeurt meestal anoniem. Dat maakt het laagdrempeliger om te pesten en lastiger om te achterhalen wie de pester is. Leerlingen kunnen op elk moment van de dag te maken krijgen met online pesten. De stichting lanceert hulpmiddelen en lesmaterialen om met leerlingen afspraken te maken over wat ze op internet doen, of om ouders te informeren over het online gedrag van hun kinderen.

Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker opent de week op het Amsterdamse St. Nicolaaslyceum.

Bron: Stichting School & Veiligheid, CBS

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 18 september 2017