Je hoort wel eens dat stress de ziekte is van de 21ste eeuw. En vergis je niet: niets is zo vernietigend voor lichaam en geest dan een flinke dosis stress. Stress wordt vaak veroorzaakt door een te hoge werkdruk. We moeten altijd meer, beter en langer presteren. Tot het moment dat ons lichaam zegt: En nu is het genoeg! Hoe herken je een te hoge werkdruk? En hoe ga je hiermee om voordat je thuis zit met een burn-out?
Wat zijn de oorzaken van stress?
De oorzaken van stress liggen voor iedereen anders. De een ervaart stress door een slechte werksfeer, de ander door onmogelijke deadlines of verwachtingen. Weer de ander door té perfectionistisch te zijn. Maar ook privésituaties als geldzorgen, relatieproblemen of ziekte van een dierbare kunnen er voor zorgen dat zelfs een normale arbeidsbelasting opeens heel wat zwaarder aanvoelt.
Wat zijn de belangrijkste signalen?
Wanneer stress de overhand heeft op het werk, geeft jouw lichaam de nodige signalen af. Ervaar jij onderstaande signalen, dan is het tijd om gas terug te nemen.
- Verstoorde nachtrust;
- Overwerken is eerder regel dan uitzondering;
- Geen trek meer in sociale activiteiten;
- Consequent lunchpauzes overslaan;
- Geen voldoening meer uit het werk halen.
Gas terug nemen? Dat doe je zelf
De hamvraag is: hoe neem ik gas terug voordat ik thuiszit met een burn-out? Gelukkig zijn daar manieren voor.
Leer organiseren
Extra taken en onverwachte klusjes zijn de boosdoeners. Maak een planning van wat je absoluut moet doen en wat nog even kan wachten. Zet de prioriteiten van de week op papier en schenk daar alle aandacht aan. Die extra taken en onverwachte klusjes kunnen best even wachten.
Neem een micropauze
Door af en toe een micropauze in te lassen, laad je jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk weer op. Stop even met werken, leg je handen in je schoot en laat ze losjes langs je lichaam hangen. Ontspan je schouders, armen en handen en adem rustig en gelijkmatig in door je neus en uit door je mond.
Doe geen extra werk
Durf nee te zeggen. Uiteindelijk is het voor je werkgever ook beter als je 100% aandacht schenkt aan jouw kerntaken dan 50% aan kern- en andere taken.
Begin de dag goed
Haastige spoed is zelden goed. Begin de dag relaxed. Sta eerder op, kleed je rustig aan en neem de tijd voor je ontbijt. De rest van je dag zal je jezelf er dankbaar voor zijn.
Neem contact op met Dokter Bosman
Ervaar jij signalen van stress of ken je iemand die dit ervaart? Voorkom een burn-out en trek aan de bel. De specialisten van Dokter Bosman geven je graag de juiste handvatten om weer de rust te vinden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.