Zeven wetenschappelijk bewezen adviezen tegen burn-out

Er zijn stapels onderzoeken gedaan naar het omgaan met en voorkomen van burn-out. We zetten een aantal belangrijke wetenschappelijke onderbouwde tips voor je op een rij.

Tip 1 Begrijp het hoe en waarom van een burn-out

Een burn-out wordt meestal gezien als een gevolg van te hard werken, maar volgens een studie uit 2016 kun je ook burn-out raken als je verwachtingen en behoeften niet overeenkomen met de daadwerkelijke beloningen en kansen die je krijgt. Het draait hierbij om de vraag: welke dingen heb ik écht nodig in mijn werk en welke daarvan krijg ik niet? Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld vrijheid of verbondenheid. Zijn er te veel belangrijke waarden die je mist op je werkt, dan is de kans kleiner dat je er echt gelukkig zult worden.

Tip 2 Wees de baas over je woon-werkverkeer


Uit Canadees onderzoek is gebleken dat langere reistijd van en naar het werk de kans op een burn-out vergroot. Je kans op een burn-out is al groter als je 20 minuten of meer moet reizen. Wat echter ook belangrijk is, is de mate van controle die je tijdens het reizen hebt. Als je met iemand meerijdt of met het openbaar vervoer gaat, dan heb je minder controle over je reistijd en kun je sneller gestrest raken.

Tip 3 Ga je perfectionisme te lijf

Perfectionisme kan zorgen voor prachtige resultaten op je werk, helaas is het ook een belangrijke oorzaak van stress en burn-out. En dat is logisch. Als je nooit tevreden bent met ‘goed’ maar altijd streeft naar ‘uitmuntend’, heb je een grotere kans over je grenzen te gaan. Je kunt de hulp van een psycholoog inschakelen als je wilt leren om beter met je je drang naar perfectie om te gaan.

Tip 4 Vergroot je emotionele intelligentie

Uit een recent onderzoek naar burn-out onder artsen bleek dat een hoge mate van emotionele intelligentie helpt om burn-out te vermijden en de symptomen beter onder controle te houden. Eigenschappen die onder emotionele intelligentie vallen zijn zelfkennis, optimisme, het vermogen om te kunnen ‘afzien’, empathie en sociale vaardigheden. Denk je dat je op een van deze terreinen winst kunt behalen? Dan kan dat met zelfhulpboeken, sociale vaardigheidstrainingen, cursussen of met hulp van een psycholoog.

Tip 5 Laad je accu op

Wetenschappers van de Florida Atlantic University ontdekten dat mensen met werkstress of burn-out vaak minder uren gaan werken, maar niet altijd aandacht besteden aan het aanvullen van hun energie. De onderzoekers benadrukken dat bij stress en burn-out meer uren slaap nodig zijn en meer ontspanningsmomenten gedurende de dag.

Tip 6 Doe aan mindfulness

Mindfulness is een methode die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Mindfulness betekent dat je met je aandacht in het hier en nu bent, zonder dat je daar een oordeel over hebt en zonder je gedachten af te laten glijden. Uit verschillende onderzoeken komt het als effectief middel tegen stress en burn-out uit de bus. Dokter Bosman geeft daarom Mindfulnesstrainingen voor volwassenen, ouders en kinderen. Je leest er hier meer over.

Tip 7 Vraag om algemene maatregelen

Uit Engels onderzoek is gebleken dat werkstress op organisatieniveau aangepakt moet worden, niet alleen op individueel niveau, bijvoorbeeld met tijdelijk kortere werkdagen of andere taken. Maatregelen die betrekking hebben op de werkomgeving hebben namelijk vaak meer effect dan individuele maatregelen, zoals kortere werkdagen, alleen en zijn ook voor de langere termijn effectief.

Contact

Heb je last werkstress of heb je een burn-out? Neem contact op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 4 maart 2019