Zorgpremie hoger door onverwachte tegenvaller

zorgpremie

Volgend jaar moet je rekening houden dat je een hogere zorgpremie gaat betalen. Er is een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. De verwachting is dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdag gezegd in het Radio 1 Journaal.

Onverwacht tekort

‘De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden’, zegt Oomen. ‘Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller.’

Alle zorgverzekeraars moeten dat doen voor 12 november 2017 bekend maken. DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken.

Inkomsten zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komt de zorgpremie die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar verplicht moeten afsluiten.

Forse zorgpremie verhoging

Je kreeg dit jaar al te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.

Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden. De minister van Volksgezondheid kan een individuele zorgverzekeraar niet dwingen zijn premie te verlagen, omdat het een private onderneming is. Wel kan ze sleutelen aan het basispakket, dan wordt de premie lager, maar moeten cliënten meer betalen voor de zorg die dan in het aanvullende pakket zit.

Wil je meer weten over je vergoedingen? Kijk dan op onze vergoedingswijzer.

bron: radio1

Meer over: Nieuws, zorgverzekering
Bijgewerkt: 4 augustus 2017