Zwangere vrouwen van nu hebben grotere kans op depressie

depressie en zwanger

Uit een nieuw gepubliceerd onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen van nu een grotere kans hebben op depressie en angst vergeleken met vorige generaties.

Onderzoek angst, depressie en zwangere vrouwen

Het onderzoek is uitgevoerd over de tijdspanne van twee generaties. Bij zwangere vrouwen van 19-24 jaar, waarbij eerst de moeders en 25 jaar later de dochters onderzocht werden. Waar bij de vorige generatie 17% van zwangere vrouwen tekenen van depressie vertonen, is dit toegenomen tot 25%. Zwangere vrouwen hebben daarbij 51% meer kans op gevoelens van angst en depressie. Wanneer de moeders last hadden van depressieve of angstgevoelens terwijl ze zwanger waren, hadden de dochters maar liefst 300% kans op depressieve of angstgevoelens.

Werk en privébalans

De oorzaak hiervoor kan waarschijnlijk gezocht worden bij het feit dat vrouwen nu meer werken dan de vorige generatie. Hierbij moet er een gezonde balans gezocht worden tussen het werkleven en het privéleven. Hierdoor ervaren deze jonge vrouwen meer stress. Zo zijn er de carrière ambities van de vrouwen en de gezins ambities, die haaks op elkaar staan. Ook is er het fysieke aspect. Voor zwangere vrouwen is het soms fysiek lastig om te blijven werken tijdens de zwangerschap.

Wanneer is er sprake van een perfecte werk-privébalans?

Je bent perfect in balans als je zowel werk en privé goed aankunt zonder dat je hiervan hinder ondervindt. Je privé heeft geen slechte invloed op je werk en vice versa. Dat is de ideale situatie natuurlijk. Echter gaat het vaak fout.

Hoe merk je dat je uit balans bent?

Het begint meestal onschuldig, je voelt je moe en je kan je niet meer goed concentreren. Het wordt stilaan erger: je slaapt slecht, je staat moe op en op je werk begin je prikkelbaar te worden. De werkdruk verhoogt alsmaar, je komt thuis en ook daar kan je nog weinig hebben. De energie is eruit en je komt nergens meer aan toe.

Hoe kunnen wij je helpen je balans tussen werk en privé te herstellen?

Samen met Dokter Bosman kan je je balans weer in evenwicht brengen. Wij leren jou om de controle over jezelf terug te krijgen. Het gevoel van geleefd te worden, moet verdwijnen. Je leert hierbij jouw grenzen te bepalen en deze ook aan de buitenwereld te kennen te geven. Belangrijk hierin is dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt om energie op te doen. Alleen dan is de perfecte balans terug in zicht.

Ben je even uit je balans? Heb jij last depressieve en angstige gevoelens? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

bron: JAMA, Nieuwblad.be

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 24 juli 2018