Als je kinderen afgewezen worden op de speelplaats, huiver je. Als ze zich zorgen maken of angsten hebben sus je ze met lieve woorden. Of het nu gaat om een nieuw klaslokaal binnen te wandelen vol met vreemden of om ’s nachts in het donker alleen naar het toilet te gaan.
Aanmoedigen risico’s
Uit een nieuwe studie blijkt het sussen het omgekeerde te doen. Je moet kinderen juist aanmoedigen risico’s te nemen. Dat werkt het beste om hun angsten te bestrijden.
Verband tussen aanmoedigingen en angsten
Onderzoekers die honderden kleuters uit Engeland, Nederland en Australië bestudeerden, vonden dat ouders die hun kinderen aanmoedigen om hun grenzen te verleggen hun kinderen waarschijnlijk beter beschermen tegen angststoornissen. En hoe meer de ouders hen pushten, hoe minder angstig de kinderen waren. Zo merkten de onderzoekers een directe correlatie op tussen de mate waarin ouders hun kinderen aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen en verminderde angstgevoelens.
Aanmoedigend gedrag
Voorbeelden van dit aanmoedigende gedrag waren onder meer kinderen laten meedoen aan ietwat ruigere activiteiten, ze laten verliezen in allerhande spelletjes en ze aanmoedigen om zich assertief op te stellen en zelfverzekerd te voelen in onbekende situaties.
Wat is een angststoornis?
Iedereen is wel eens bang. Angst voelen heeft een belangrijke functie. Het is een signaal om op te letten. Maar vaak gaat dat weer over. Ook angst bij kinderen komt voor. Het kan zijn dat een kind heel vaak bang is en er niet van kan slapen. Of dat een kind niet meer goed naar buiten durft. Dit bange gevoel komt steeds weer terug. Dan kan het zijn dat uw kind last heeft van teveel angst.
We spreken van een angststoornis als de angst het leven zodanig beheerst dat kinderen of hun omgeving daaronder gaan lijden. Dit kost veel tijd, verstoort het normale leven en gaat ten koste van andere belangrijke zaken zoals school- en de gezinssituatie.
Oorzaken
Of een kind een angststoornis kan ontwikkelen, hangt af van een samenspel van beschermende factoren en risicofactoren. Deze factoren kunnen te maken hebben met kenmerken van een kind zelf en van de omgeving waarin zij opgroeien.
Kenmerken van een angststoornis bij kinderen
Een angststoornis kan zich op allerlei manieren uiten:
- trillen;
- hoofdpijn;
- buikpijn;
- vervelende gedachten over nare dingen;
- overmatig piekeren.
Gedragskenmerken van een angststoornis:
- angstige situaties uit de weg gaan;
- huilen;
- verstijven;
- bevriezen;
- prikkelbaar zijn;
- opstandig gedrag;
- steeds geruststelling vragen.
Contact
Worstelt je kunt met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.