Autismeweek 2018 bij het Autisme Kenniscentrum

autismeweek 2018

Van 31 maart t/m 7 april vindt de Autismeweek 2018 plaats. Deze week is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het Autisme Kenniscentrum doet mee en vraagt extra aandacht voor ongeveer de 190.000 mensen met autisme in ons land.

Wereld Autisme Dag

Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag – over de hele wereld worden die dag activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wereld Autisme Dag valt ook dit jaar weer tijdens de Autismeweek.

Autisme en liefde

Mensen met een Autisme Spectrumstoornis hebben het moeilijk om gevoelens uit te drukken en te begrijpen. Een emotie die in het bijzonder veel verwarring wekt is liefde.

Kinderen en volwassenen met een doorsnee ontwikkeling kunnen genieten van veelvuldig geuite tekenen van genegenheid of liefde. Ze weten meestal ook vrij goed hoe die genegenheid zelf te uiten, hoe wederkerige gevoelens van bewondering en liefde te uiten, en ook wanneer & hoe iemand te troosten.

Een kind of volwassene met een autisme spectrumstoornis (ASS) streeft niet naar dezelfde diepgang en veelvuldigheid in zijn expressie van liefde en genegenheid. Of hij realiseert zich niet dat een bepaalde uiting van genegenheid (zoals een knuffel of een handdruk, red.) in een bepaalde situatie verwacht wordt. Zelfs als aangenaam ervaren wordt door een persoon met een doorsnee ontwikkeling. Hij kan zelfs stomverbaasd zijn over de schijnbaar obsessionele bezigheid met het uiten van genegenheid van bepaalde mensen.

Workshop en speeddate

Het Autisme Kenniscentrum wil mensen met een autisme spectrumstoornis een handje helpen in de liefde. Zij organiseren daarom een een workshop flirten. Deze workshop wordt gegeven door single coach Meinou Lambeck in samenwerking met het Autisme Kenniscentrum. Alles over deze Flirtworkshop vindt je hier.

Ook organiseert het Autisme Kenniscentrum een speeddate-avond die bedoeld is voor mensen met en zonder een Autisme Spectrumstoornis. Wil je mensen leren kennen maar vind je het spannend om het eerste contact te leggen? Dan is deze avond wat voor jou. Kijk hier voor onze speeddate avond.

Speciaal voor verwijzers, huisartsen en POH-GGZ organiseren wij een workshop “Autisme in de spreekkamer“.  Waar kun je als huisarts of POH-GGZ op letten in de spreekkamer? Welke klachtenpresentatie geven aanknopingspunten voor een onderliggende ASS? En hoe verschilt dit bij mannen en vrouwen? Wij vertellen je er graag alles over in een korte workshop. We geven je een aantal praktische handvatten en tips om in de spreekkamer toe te passen.

Contact

Twijfel jij, je partner of je kind autisme heeft? Dan kun je terecht bij Dokter Bosman. Volwassenen kunnen terecht bij het Autisme Kenniscentrum. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bellen met 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 9 maart 2018