De informatie over ADHD in educatieve kinderboeken is eenzijdig, onvolledig en niet juist. Dat blijkt uit onderzoek door studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.
Resultaten onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat kinderboeken het nalaten om verschillende standpunten van ADHD te belichten. Hierdoor is er geen sprake van een goede voorlichting over ADHD. In een overgroot deel van de educatieve kinderboeken, kwam naar voren dat enkel het biomedische standpunt op ADHD wordt gecommuniceerd aan kinderen.
Dit standpunt is van mening dat ADHD een hersenziekte is, waarbij medicatie noodzakelijk is voor een behandeling. Echter, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er geen verschil is bij kinderen met of zonder ADHD.
ADHD kinderboeken. En nu?
Educatieve kinderboeken over ADHD zouden ook aandacht moeten besteden aan op concentratieproblemen en hyperactiviteit. En door verschillende aspecten die bij ADHD een belangrijke rol kunnen spelen te benoemen, zoals gezinssituaties, school en de maatschappij. Zowel als misconcepties op te helderen.Aandachts- en concentratieproblemen
Concentratie problemen
Kinderen en volwassenen met ADHD zijn snel afgeleid. Overal zijn prikkels: de telefoon, een kat in de tuin of een klasgenoot die zit te giechelen, maar ook de eigen fantasie en gedachtegang. Als je ADHD hebt dwaalt de aandacht al gauw af. Daardoor vergeet je waar je mee bezig bent, maak je dingen niet af, begin je om de haverklap aan iets anders en maak je veel fouten. Ook vindt je het als je ADHD hebt vaak moeilijk om te luisteren en om dingen te onthouden.
Hyperactiviteit of overbeweeglijkheid
Kinderen met ADHD wiebelen, draaien of friemelen voortdurend of tikken steeds met hun voet op de grond. Ze praten veel en druk. Ze kunnen erg doordraven. Bij volwassenen met ADHD lijkt de hyperactiviteit op het oog vaak afgenomen, maar van binnen voelen ze zich nog even onrustig als vroeger. Ze hebben geleerd de neiging tot bewegen te onderdrukken. Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk ontspannen.
Voorlichting ADHD
De onderzoekers maken zich zorgen over wat het met kinderen doet als ze opgroeien met de onterechte aanname dat ze een hersenziekte hebben. Zij pleiten voor eerlijke voorlichting, niet alleen aan ouders en leerkrachten, maar zeker ook aan kinderen zelf. Er bestaan veel mythes over ADHD. Dokter Bosman gaat uit van de kracht en de talenten van kinderen. Wat gaat goed? Wij kiezen voor ene positieve benadering met een persoonlijke aanpak. Ook de omgeving betrekken wij bij onze aanpak.
Contact
Heb je een vermoeden dat je kind ADHD heeft? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.