Sinds 2005 is het aantal afgelegde kilometers te voet met 11 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Maar wat voor nut heeft wandelen?
Herpak je rust met wandelen
Wandelen maakt een mens creatiever en helpt tegen piekeren, dit beweert neuropsycholoog Erik Scherder. Het brein wordt de gehele dag belast door onder andere werk en het gebruik van smartphones. Hierdoor zijn er weinig tot geen rustmomenten gedurende de dag. Wandelen is een manier om deze rustmomenten te herpakken. Als gevolg kom je tot bezinning en ben je in toenemende mate creatief. Deze creativiteit en bezinning komt voort uit het loslaten van druk, die je de hele dag met je meedraagt.
Vaak komt het bijvoorbeeld voor dat je een probleem hebt, waar je niet uitkomt. Vervolgens heb je na een wandeling ineens wel de oplossing. Dit heeft te maken met de werking van het brein, wanneer deze ontspant, ben je niet meer bewust bezig met het probleem. Echter je onderbewustzijn is dan bezig met het zoeken van een oplossing op de achtergrond.
Versterk sociale banden
Wandelen is hiernaast ook een sociale bezigheid. Bij het wandelen in gezelschap van anderen, gaat de gespreksstof verder dan gewoonlijk. Hierbij wordt de gespreksstof persoonlijker. Dit komt tot stand door de fasciculus uncinatus, een connectie tussen je temporale en frontale hersenkwab. Deze wordt naast navigeren, ook gebruikt om empathie aan te maken. Hierdoor kan je je meer inleven in de ander, en bouw je sneller een band op.
Makkelijker bespreken moeilijke onderwerpen
Wandelen is ideaal voor het voeren van een moeilijk gesprek. Het is dan makkelijker om te praten over onderwerpen waar je normaal niet zo snel over praat. Tijdens het wandelen wordt namelijk een deel van de hersenen aangesproken, waarin redenering en zelfreflectie ontstaat. Dit leidt het tot een remming van stress, een kalmere houding en minder frustratie wanneer het gesprek niet loopt zoals je verwacht.
Alertheid en concentratie
Wandelen zorgt ook voor meer alertheid. Stel je voor, je kan je niet meer concentreren op de laatste vervelende klusjes van de dag. Dit kan een teken zijn dat je hersenen op een laag niveau functioneren. Als je merkt dat je concentratie of alertheid laag is, kan een wandeling voor hernieuwde energie zorgen.
Chronisch piekeren aanpakken
Je kunt je zorgen maken over de toekomst, of juist blijven malen over dingen die in het verleden zijn gebeurd. Hoewel piekeren ons meestal weinig positiefs oplevert, blijven we vaak toch eindeloos nadenken over de dingen die we vaak niet (meer) kunnen veranderen of die nog niet aan de orde zijn. Bij Dokter Bosman kunnen we je leren beter om te gaan met angst, pijn, stress, ziekte en vermoeidheid. Word bewust van jouw lichaam, gedachten en gevoelens en neem het leven weer in eigen hand. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: nu.nl