Na de zomer wanneer het weer begint om te slaan en de dagen langzaam korter worden, voelen veel mensen zich somberder of lusteloos. Het humeur van mensen verslechterd, en ze functioneren minder goed. Dit wordt ook wel een herfstdip genoemd. Wat kan je hiertegen doen?
Kortere dagen en een slecht humeur
Zo’n 480.000 Nederlanders lijden aan Seasonal Affective Disorder (SAD), zoals we een winterdepressie officieel noemen. Nog eens 1,3 miljoen mensen hebben een winterdip, met vergelijkbare, maar mildere klachten. De eerste symptomen van een winterdip verschijnen wanneer de herfst zijn intrede doet. Het weer wordt somberder en de dagen worden korter. Een op de tien Nederlanders zal dan ook de komende maanden last krijgen van een zogenaamde herfst-, of winterdip, of een winterdepressie.
Hoe herken ik een winterdepressie?
De symptomen van een winterdepressie en een ‘normale’ depressie lijken erg op elkaar: vermoeidheid, somberheid, moeite met concentreren en de neiging om je terug te trekken. De meeste mensen ervaren overigens geen echte depressie, maar een lichte vorm ervan, de winterblues of herfstdip. Sommigen ervaren echter wel zulke zware klachten dat zij in de winter voldoen aan de kenmerken van een depressieve stoornis.
De klachten beginnen vaak rond het twintigste levensjaar. Voornamelijk vrouwen hebben er last van. Ook kinderen kunnen te maken krijgen met een winterdepressie. Naast een sombere en lusteloze stemming, staan bij een winterdepressie vermoeidheid en energieverlies vaak voorop. Mensen met een winterdepressie hebben eerder meer eetlust en behoefte aan slaap dan dat deze behoefte afneemt.
Wat kun je doen tegen een winterdepressie?
Tip 1 Ga de deur uit!
Heb jij klachten die horen bij een winterdepressie? Ga dan ook in de winter overdag naar buiten. Streef ernaar om elke dag minimaal een half uur buiten te zijn. Het is belangrijk om voldoende daglicht binnen te krijgen in verband met de aanmaak van vitamine D. Een gebrek hieraan kan voor klachten zorgen die lijken op een depressie. Daarnaast is daglicht van belang voor het goed functioneren van je biologische klok.
Tip 2 Zoek meer licht op
Lichttherapie is ook iets dat hierbij kan helpen. Dit is een behandeling waarbij je wordt blootgesteld aan intensief licht. Het licht is veel feller dan normaal kunstlicht, maar niet zo fel als op een zomerse dag buiten. Lichttherapie is bij de meeste mensen met een winterdepressie effectief en is gemakkelijk te ondergaan.
Tip 3 Wees extra dankbaar
Een simpele oefening die kan helpen tegen een sombere stemming en gevoelens van waardeloosheid is de ‘dankbaarheidsoefening’. De bedoeling is dat je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit hoeven geen grootse, meeslepende dingen te zijn, maar het gaat juist om de kleine dingen in je leven. Je kunt denken aan een leuk gesprekje met een collega of vriend. De mooie kleur van de lucht die je plotseling opmerkt, iets eten dat je lekker vindt, een interessant artikel of grappig krantenbericht lezen en ga zo maar door. Door dit elke dag te doen, verleg je de focus naar het positieve in je leven en dit heeft een gunstig effect op je stemming en je zelfbeeld.
Tip 4 Praat erover
Tot slot, aarzel niet om met je huisarts te overleggen als je klachten te ernstig worden of als je denkt dat je professionele hulp kunt gebruiken.
Contact
Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.