Het aantal minderjarigen dat ADHD-medicatie gebruikt, is vorig jaar fors afgenomen. Het gaat om medicijnen waar de werkzame stof methylfenidaat in zit.
Trend ADHD-medicijn
Al sinds 2015 neemt het gebruik van dat middel af, maar vorig jaar nog eens extra. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen die NOS Stories heeft opgevraagd.
In 2014 gebruikten bijna 100.000 minderjarigen medicatie met methylfenidaat, in 2018 nog 78.000. Dat past in het beeld dat de psychiatrische wereld voorzichtiger is geworden met de diagnose ADHD en het voorschrijven van medicatie.
Over ADHD
Mensen met ADHD hebben vooral last van hyperactiviteit, impulsiviteit en problemen met aandacht. Daarvoor kun je in therapie gaan, en aanvullend medicijnen slikken. Medicatie met de werkzame stof methylfenidaat wordt het meest gebruikt. Het aantal recepten voor dit ADHD-medicijn, voor jongeren onder de 18, verviervoudigde tussen 2003 en 2013.
Maar daarna begon het dus af te nemen. In 2018 ging het wat harder en daalde het aantal met 7,8 procent. Anderhalf keer zo veel mensen stopten ten opzichte van 2017.
Oorzaak
Artsen en psychiaters zijn terughoudender geworden met het voorschrijven van medicatie bij lichte en milde ADHD. Bijvoorbeeld omdat er nog maar weinig bekend is over de langetermijneffecten ervan, laat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) weten.
Bron en lees het gehele artikel : nos.nl